Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Lapland: Frozen in het echt

Lapland: Frozen in het echt

Een houten blokhut in een dik pak sneeuw. Op huskysafari gaan, sleeën en opwarmen bij een knapperend haardvuur. Zo zag Eva Munnik haar reis naar Lapland, met man Harry en dochter Reza, voor zich. En zo was het precies.

“Ligt er wel sneeuw, mama?” Mijn dochter Reza (9) vraagt het steeds weer. Ze is extra bezorgd als we twee dagen door de stromende regen lopen in de Finse hoofdstad Helsinki, onze tussenstop op weg naar Lapland. “Er ligt daar écht sneeuw, heel veel zelfs,” verzeker ik haar. Maar ze gelooft het pas als we het vliegtuig uitstappen en meteen midden in een dik pak spierwitte zachtheid staan. Gelukzalig laat ze zich vallen en maakt al bewegend met armen en benen een sneeuwengel. “Kom, we gaan de koffers halen,” spoor ik haar aan op te staan. We kunnen niet wachten om aan onze week in Lapland te beginnen.

Ik droom al heel lang van een vakantie in het hoge noorden. Om precies te zijn sinds ik – toen zelf een achtjarig meisje – de videoclip zag van Last Christmas. Dat sneeuwballengevecht, de witte heuvels… Ik wilde ook naar zo’n gezellig huis in   een winters landschap. De clip werd in Zwitserland opgenomen, maar voor echte sneeuwzekerheid moet je naar Lapland. Bijkomend voordeel: Finland is het land van de sauna, ze hebben er 130.000, een voor elk huishouden. En laat ik nou net gek op de sauna zijn. Onze huurauto staat al warm te draaien voor het vliegveld met sleutel erin, dat kan gewoon in Lapland. Om de banden zitten spikes om grip te geven in de sneeuw. Al rijdend kijken we verrukt om ons heen naar het witte uitzicht en de dichte dennenbomenbossen. Wat een schoonheid!

We hebben een vrijstaand huisje op een paar kilometer buiten het wintersportoord Levi gehuurd. Bij aankomst gillen we het alle drie uit van enthousiasme. Onze blokhut – met de naam Ilona – is rood geschilderd en wordt omringd door een tuin met een enorm pak sneeuw. Meteen breekt er een sneeuwballengevecht uit dat mijn dochter glansrijk wint. Als ze de slee op onze veranda ontdekt, is ze helemaal door het dolle heen en roetsjt ze einde- loos van de opgeschoven sneeuwhopen die de tuin begrenzen. Dit is écht winter!

Lapland

Tekst Eva Munnik | Fotografie privébeeld

Je leest meer over de reis van Eva in Fabulous Mama 9-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.