Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Binnenkijken bij Irene en Dirk Claessens

In het hart van het gezellige Arnhemse Spijkerkwartier wonen Irene en Dirk Claessens met hun kinderen Cato en Krijn. Het charmante vrijstaande pandje uit 1910 is niet groot, maar hun gezin van vier past er precies in.

Eén ding stond vast toen Irene en Dirk negen jaar geleden op zoek gingen naar hun eerste koophuis: ze wilden absoluut in de Spijkerbuurt blijven wonen.

“Hiervoor woonden we samen in het studentenhuis van Dirk, hier om de hoek. Nadat ik bij hem ingetrokken was huurden we daar samen twee etages, maar op een gegeven moment wilden we graag iets voor onszelf. Toen begon onze zoektocht naar een koophuis. We waren het erover eens dat we in de leukste wijk van Arnhem wilden blijven wonen en zijn gaan kijken naar huizen in de buurt.” Het zoeken duurde niet lang, want al snel vonden Irene en Dirk hun droomhuis aan het eind van een rustig doodlopend straatje.

“We zagen een lief huisje met twee leibomen voor de deur en waren meteen verkocht!”

Het Spijkerkwartier

Irene en Dirk wonen hier nog steeds met heel veel plezier. Ondertussen zijn dochtertje Cato en sinds kort babyzoontje Krijn erbij gekomen. Het Spijkerkwartier is een wijk die van oudsher niet zo’n geweldige reputatie had en het was zeker geen buurt om kinderen in te laten opgroeien, maar de laatste vijftien jaar is er veel veranderd. Inmiddels is het een levendige buurt met een mix aan bewoners. Statige herenhuizen worden afgewisseld met sociale woningbouw en studentenhuizen. Er zijn leuke cafeetjes, restaurantjes en winkels bijgekomen.

“Het is een hechte buurt met lokale supermarktjes en een kapper die hier al 25 jaar zit. Daardoor voelt het een beetje aan als een dorp, er is veel onderling contact. Wij vinden het hier fantastisch voor kinderen; de diversiteit van mensen is zo groot en het is prachtig om te zien hoe iedereen met elkaar in contact komt. Cato is inmiddels een bekend persoontje in de wijk, ze praat met iedereen.”

Het huis van Irene en Dirk staat voor veel mensen uit de wijk bekend als ‘Het Kabouterhuis’. “Deze plek heeft een rijke geschiedenis. Het is een tijdlang een vergaderplek geweest voor de activistengroepering ‘De Kabouters’. Ook heeft er een prostituee gewerkt; er zijn zelfs nog foto’s van het huis met een stoel voor het raam waar zij op zat. Het blijkt, zo hoorden we laatst op een buurtborrel, dat er ook een bijzondere zeeman heeft gewoond. Hij schijnt een trapje in de keuken te hebben gebouwd waar hij op- en meteen weer afliep; helemaal niet functioneel maar gewoon grappig, vond hij zelf. Die kleurrijke mix aan bewoners maken het huis bijzonder, en dat past precies bij ons. We houden van oude dingen met een verhaal. Zo hebben we bijvoorbeeld ook de originele details in het huis bewaard en gemengd met onze eigen inbreng. Zo is de geschiedenis bewaard gebleven, terwijl het ook echt ons huisje is geworden.”

Kunstacademie ArtEZ

Irene en Dirk komen geen van beiden oorspronkelijk uit Arnhem. Zij komt uit Dodewaard en hij uit het Brabantse Oss. Ze leerden elkaar kennen op kunstacademie ArtEZ in Arnhem, waar ze allebei een opleiding volgden, Irene in mode vormgeving en Dirk in grafische ontwerpen.

“Ik zag Dirk voor het eerst tijdens de introductiedagen, hij was begeleider en zat een jaar hoger op de grafische afdeling. Eigenlijk vielen we op afstand meteen voor elkaar, maar we spraken elkaar niet aan. Wel kwamen we elkaar tegen in de gangen van de academie en zeiden we wel tien keer per dag ‘hoi’ tegen elkaar, maar geen van tweeën durfde de eerste stap te zetten. Uiteindelijk sprak Dirk mij aan op een feestje, en zo is het begonnen. Inmiddels zijn we negentien jaar verder en nog steeds onafscheidelijk.”

Tekst Javotte Gustafsson | Beeld Henny van Belkom

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama editie 2-2020. Koop hem in de winkel of bestel deze hier.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine dan op Instagram of op Facebook!

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.