Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

8 plantfulness najaarstips | plant een lach, rust, energie en kleur in jouw leven

8 plantfulness najaarstips: plant een lach, rust, energie en kleur in jouw leven

In je bloeiende achtertuin, met blote voeten op de camping of aan het strand was het waarschijnlijk makkelijker om energie op te brengen voor alle doordeweekse verantwoordelijkheden. Buitenlucht en nabijheid van de natuur zijn een onwijze boost voor je welzijn en geluk. Dus wat nu? Nu je weer vaker op de klok kijkt, een middagje niksen er al weken bij inschiet en je energie soms tot onder het nulpunt gedaald lijkt te zijn. Plantfulness is hét antwoord. Met een flinke dosis groen plant jij weer rust en energie in je leven en gaat het lachen je straks weer makkelijk af! Hoe? Nou zo dus:

Plant een lach in je leven

Oogst een glimlach – Een lach op je gezicht zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt waardoor je je beter gaat voelen. Daardoor zie je er wanneer je lacht niet alleen gelukkig uit, maar voel je je ook gelukkig. Wat dit met planten te maken heeft? Sommige planten toveren met hun excentrieke uiterlijk spontaan een glimlach op je gezicht – smile and wave!

pannenkoekenplant
Beeld Cees Rutten jr.

Een glimlach om door te geven – Een cadeau krijgen zorgt voor een lach op je gezicht, maar een cadeau geven is nog leuker. Geef eens een plant cadeau, want planten symboliseren langdurige vriendschap en de gever zal er heel lang plezier van hebben en jij dus ook!

Pilea peperomioides | De geliefde pannenkoekenplant
Met zijn rondvormige bladeren is dit een plant die in ieder interieur past. Wist je dat je deze soort heel gemakkelijk kunt stekken? De stekjes groeien al aan de plant en kun je er simpel afsnijden met een schoon mesje of knippen. Ook een blad afnemen werkt, wanneer je de ze in een klein flesje water zet heb je binnen no time een babyplantje. Het is daardoor de ideale cadeauplant. Een dikke glimlach gegarandeerd!

Plant rust in je leven

Plan(t) tijd voor jezelf – Het klinkt zo logisch maar wat vinden we het lastig: tijd voor jezelf maken. Planten zijn de ideale reminders voor rustmomentjes. Door een ‘groen’ tijdslot in je agenda te blokken bouw je dagelijkse momenten van rust in – gebruik die momenten om je planten te verpotten, water te geven of dode blaadjes weg te halen. Wist je dat als je contact maakt met de natuur er verstilling plaats vindt, waardoor je ook een verbinding maakt met je eigen basis? Zie het dus als een afspraak met jezelf én je plant, die je niet mag afzeggen. Op die manier heb je een goede stok achter de deur.

(H)erken groen – Dit is een bekende mindfulness oefening die kan helpen om focus en rust aan te brengen in je leven. Kijk eens met andere ogen naar je omgeving, of kijk eens écht naar je plant en de prachtige bladeren die eraan zitten. Ga op zoek naar dingen die je niet eerder zijn opgevallen: hoe lopen de nerven op het blad, hoeveel grote en kleine bladeren zitten er aan een plant, hoe bepaalt het zonlicht de kleur groen, etc. Leef niet op de automatische piloot en (h)erken groen.

Paradijsvogelbloem
Beeld Cees Rutten jr.

Strelitzia nicolai | Paradijsvogelbloem
Deze exotische plant steelt met zijn unieke uiterlijk de show in ieder interieur, maar naast dit uiterlijke pluspunt kan deze ‘beauty’ ook zorgen voor een ultiem rustmoment. De paradijsvogelbloem is zo bijzonder; hier raak je nooit op uitgekeken en is daardoor ideaal voor een korte mindfulness oefening. Goed om te weten: het is de ideale plant voor in je slaapkamer, want kou is namelijk geen probleem. Slaap lekker!

Plant energie in je leven

Groeipauze – Terwijl we onze lunch te snel opeten, pakken we onze sporttas in én lezen we het nieuws. Herkenbaar? Als we ons energieker willen voelen moeten we er een deel van de tijd helemaal voor gaan, maar ons daarna ook weer volledig ontspannen en opladen voordat we de volgende uitdaging aangaan. Een groeipauze inlassen dus voor extra energie daarna!

The grass is greener when you water it – Maak een lijstje van dingen die je energie geven. Kies er één uit, geef het aandacht en probeer daarvan een ritueel te maken. Elke dag naar buiten gaan in de pauze bijvoorbeeld, iedere ochtend rustig ontbijten of iedere zaterdag al je planten water geven en besproeien met een plantenspuit.

De grote M
Beeld Cees Rutten jr.

Monstera deliciosa | De grote M
Met zijn grote, opvallende en decoratieve bladeren maakt deze plant een statement in je huis. Deze tropische plant werkt luchtzuiverend en kan ook op een donkerder plekje staan. Volgens de Chinese symboliek is de Monstera een symbool voor een lang leven en staat voor de verering van ouderen en gerespecteerde mensen. Kijk, daar krijg je toch gelijk positieve energie van?

Plant kleur in je leven

Green is the new black – Kleur heeft veel meer invloed op je gemoedstoestand dan je misschien denkt. Zo geeft oranje een warm en gezellig gevoel, terwijl blauw het gevoel van ruimte en vrijheid uitstraalt. Groen is dé kleur van moeder natuur, tint van het hart (ja, echt) en verbondenheid. Groen valt precies in het midden van het kleurenspectrum en helpt je daardoor om in harmonie en evenwicht te blijven. Groen laat je naar binnen keren, de balans in jezelf hervinden en van daaruit contact te maken met de buitenwereld. Kamerplanten zijn de perfecte kleurbrengers voor thuis!

You grow, girl! – Kleur geven aan je leven betekent dat je jouw leven invult zoals jij dat wilt. Laat je bij het maken van jouw keuzes niet leiden door wat anderen doen of vinden. Durf af te wijken van anderen en wees niet bang om buiten de boot te vallen. Probeer eens wat nieuws uit, ook al ken je niemand anders die zich daarmee bezighoudt of probeer eens planten te stekken om te kijken hoe dat je afgaat. You grow, girl!

Kattenstaartplant
Beeld Cees Rutten jr.

Acalypha hispida | Kattenstaartplant
Deze groenblijvende plant geeft kleur in jouw leven door de bijzondere afhangende lange pluizige staartachtige bloemhoofdjes. De ‘staarten’ zijn vaak rood – de kleur van passie en kracht – en hebben een lichte krul wat de plant nog aantrekkelijker maakt. Bij sommige varianten zijn de staarten groen, roze, wit of zelfs paars! Pick your favorite.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.