Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
sint maartensnoep

5 tips voor de Sint Maartengangers

Je kleintje zal waarschijnlijk helemaal trots zijn op zijn opbrengst, en jij misschien iets minder. Al dat lekkers is namelijk niet heel gezond en grote kans dat jij er als moeder het meeste van aan het snoepen bent. Tja, al dat lekkers moet namelijk wél op. Hier enkele tips om je kind goed op Sint Maarten voor te bereiden.
Tekst: Fela de Wit / Beeld: Unsplash

Sint Maarten

Voor wie niet weet wat Sint Maarten precies inhoudt, hierbij een korte samenvatting: op 11 november worden er in de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg Sint Maarten gevierd. Rond 18:00 uur zullen kinderen met hun zelfgemaakte lampion langs de deuren gaan om een Sint-Maartenliedjes te zingen in ruil voor snoep. Het lijkt een beetje op het principe van Halloween, maar dan zonder verkleedkleren.

1 De Buit

Bespreek goed met je kind welk snoep je accepteert en welk snoep niet. Er zijn ouders die er bewust voor kiezen om het verpakte snoep wel aan te nemen (denk aan chocoladerepen met een wikkel en Haribo zakjes), en losse snoepjes niet. Als ouder weet je nooit wat er met het losse snoep is gebeurd, zoals hoe lang het er al ligt of… misschien heeft er wel een hondje op gepiest. Laat je kind van te voren weten welk snoep hij wel en welk snoep hij niet mag kiezen. Zo kan hij er op de avond zelf goed rekening mee houden.

2 Welk snoep wanneer?

Maak duidelijke afspraken wat een kind wel en niet mag en vooral wanneer. Bij sommige huizen worden rozijntjes of mandarijntjes gegeven en bij andere huizen krijgen ze snoep. Laat je kind duidelijk weten wat het gezonde snoep is en wat niet. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat een snoepje maar één keer per dag mag, en een mandarijntje twee keer.

3 Doe wat past bij jou en je kind

Een kind van vier gaat heel anders met snoep om dan een kind van negen. Waar je bij een kind van vier nog veel invloed hebt op hetgeen hij eet, leer je je kind van negen hoe hij verantwoordelijk mee om kan gaan. Twee heel verschillende dingen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens het lopen al te beginnen met snoep, maar op is op. Je kan ook de afspraak maken wanneer hij de snoepmomenten het liefst wil en zorgen dat hij zich aan de gemaakte afspraken houdt. Het is hoe dan ook goed om je kind te leren dat als ze zuinig zijn met hun snoep, dat ze dan ook wat overhouden voor later.

4 Kijk naar je kind

Wordt je kind hyperactief of misselijk van al die suikers, óf kan hij juist geen maat houden, pas dan je afspraken daarop aan. Het belangrijkste hierbij is dat je duidelijk bent naar je kind zodat er geen misverstanden ontstaan.

5 Vergeten

De eerste dagen zit het snoep nog volop in de gedachten van je kind. Logisch, hij heeft immers hard z’n best gedaan en misschien staat de lampion ook nog wel te shinen op je schouw. Maar na verloop van tijd kan hij zijn buit vergeten zijn. Je kan er natuurlijk voor kiezen om het dan zelf stiekem te smikkelen, maar ja, daar zitten je heupen ook niet op te wachten. Goed nieuws! Sinterklaas is al bijna in het land, je kan het overgebleven snoep altijd nog als schoencadeautje gebruiken.

Lees ook: 7 tips om de driftbui van je peuter (nog) beter te managen.

Wil jij ook een ervaringsverhaal delen? Mail dan naar redactie@fabulousmama.nl

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.