Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

5 tips voor een perfecte lopende mamadag

5 tips voor de perfecte mamadag

Natuurlijk houden we zielsveel van onze kinderen en zijn we super dankbaar dat we mama of papa mogen zijn. Toch kunnen die mama- en papadagen soms tergend langzaam gaan, vooral met een baby. Want: hoe entertain je een 0-jarige?

1. Vriendinnen met baby’s

Ik had ze niet, en ik miste ze enorm. Niets fijner dan lotgenoten als je een baby hebt.
Dan heb je tenminste vriendinnen die ook weleens thuis zijn overdag, die snappen dat je bij de zandbak wilt afspreken en die ook over slaap- en eetschema’s willen praten. En als je kind iets groter is, kan hij spelen met de kinderen van je vriendinnen. Gelukkig vond ik uiteindelijk lotgenoten via het kinderdagverblijf van mijn dochter. Gingen we op onze mamadagen naar het tuincentrum, omdat daar een mini-ballenbak was met een café waar we koffie konden drinken. Daar krijg je je hippe kinderloze vriendin natuurlijk met geen tien paarden heen (en die wil je trouwens helemaal niet zien met baby erbij, want die is voor cocktails zonder zorgen op een zaterdagavond).

2. De paden op, de lanen in

Niks breekt de dag zo lekker als een flinke wandeling of fietstocht. Wat was ik blij met mijn heerlijk soepel rijdende Bugaboo. Vele kilometers heb ik ermee afgelegd. De meeste baby’s zijn hartstikke tevreden in de kinderwagen. Begint de jouwe opeens te dreinen in de wagen en is ie rond de zes maanden oud? Dan is het misschien tijd om de wiegbak te vervangen voor de versie waarin je kind wat meer rechtop zit. Kan hij lekker om zich heen kijken.

3. Negeer het huishouden

Die mama- en papadagen worden alleen maar vervelender als je jezelf ook nog van alles gaat opleggen qua huishouden. Dus give yourself a break. Of doe klusjes die juist heel goed combineren met de baby-tevreden-houden. Mijn dochter vermaakte zich uitstekend op het grote bed terwijl ik er de was sorteerde. Dat sorteren ging weliswaar tien keer zo
langzaam doordat mijn baby elke sok en elke onderbroek uitgebreid oraal moest bestuderen. Maar dat iets traag gaat dat maakt niet uit, want je wilt juist de tijd doorkomen.

4. Doe wat je leuk vindt

Vergeet niet wat jij graag op je vrije dag zou doen. Oké, veel kan niet met een baby erbij. Ik denk aan naar de sauna of een popconcert gaan of urenlang shoppen. Maar soms kan het wel in aangepaste versie of beperkte mate. Je kunt wel naar één winkel, misschien wel twee of drie als de baby een goede bui heeft. Ik beleef altijd veel plezier aan uit lunchen gaan of ergens wat drinken. Dat ben ik met baby al heel snel gaan doen. Niet twee uur lang en dan vijf kranten lezen zoals vroeger, maar wel even een cappuccino terwijl ik de wagen wiebelde met mijn voet. Al snel wist ik exact in welke cafés een speelkleed te vinden was en waar ze met plezier een flesje opwarmden. Ik vond zelfs een terras met een kleine zandbak voor de deur. In het begin zat langer dan een half uur op een terras er niet in, maar daar werd ik al heel gelukkig van. Bijkomend voordeel: mijn dochter is inmiddels een volledig getraind horeca-kind. Ze zit met gemak een vijfgangendiner uit en ik kan me geen fijnere tafelgenoot voorstellen.

5. Genieten is niet verplicht

Ik beloofde aan het begin van dit stuk dat je je mamadag met deze tips leuk zou gaan vinden, maar eigenlijk is de gouden tip: je hóéft deze dag niet leuk te vinden. Accepteer het als je geen mama- of papadag-genieter bent. Het zegt niets over je kwaliteiten als moeder of vader. Het betekent hooguit dat je geen babyouder bent. Neem van mij aan: het ouderschap wordt alleen maar leuker. Het is wel zo dat ook mamadagen met peuterpubers en kleuters uitdagend kunnen zijn, maar één garantie: er komt een moment waarop je ultiem geniet van een hele dag doorbrengen met je kind. Er is niemand met wie ik liever een dag (of een weekend of een week) doorbreng dan met mijn dochter van acht jaar. Zij is by far mijn favoriete gezelschap.

Tekst Eva Munnik | Beeld Pexels

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.