Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
5 tips om weer lekker te slapen

5 tips om weer lekker te slapen

Als je slaapstoornis ernstige vormen aanneemt en je alles al hebt geprobeerd maar niks helpt, kun je voor behandeling terecht bij speciale slaapklinieken met multidisciplinaire expertise. Je kunt hiervoor bij je huisarts een verwijsbrief krijgen. Maar voor je een medisch traject in gaat, is het slim alle – of een combinatie – van onderstaande 5 tips te proberen.

5 tips om weer lekker te slapen

Waarschijnlijk word je al doodgegooid met allerlei goedbedoelde adviezen van mensen uit je omgeving en zie je door de bomen het bed niet meer. Daarom is het goed eerst inzicht te krijgen in je slaapprobleem: wat zijn jouw knelpunten en valkuilen? Wat doe je al en welke dingen werken wel/niet? Wat zou je anders kunnen doen? Schrijf het op. Je hebt meer vat op een probleem als het duidelijk en gestructureerd zwart-op-wit staat. Neem dan onze 5 tips erbij, en kijk of er iets bij zit dat je nog niet hebt geprobeerd. Wees lief voor jezelf. Vechten tegen slapeloosheid werkt averechts, daar word je alleen maar alerter van. Accepteer de situatie zoals hij is, en probeer vanuit die basis verschillende dingen uit.

Veel licht in je slaapkamer kan de
hersenen activeren.
Probeer eens dikke,
donkere gordijnen

Tip 1 Lifestyle onder de loep

Begin bij de basis. Een belangrijke voorwaarde voor een goede nachtrust is het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Een gezond, fit lichaam functioneert nu eenmaal het best. Ook op het gebied van slapen. Schrap te veel vet, vlees en suiker uit je dieet en probeer zo min mogelijk stimulerende producten tot je te nemen. Dus geen (of in ieder geval minder) koffie, thee, chocolade, knoflook, pepers, sigaretten en alcohol. Een glas wijn kan de slaap bevorderen, maar alcohol in je bloed houdt de REM-slaap tegen en zorgt ervoor dat je onrustig slaapt en/of te vroeg wakker wordt.

Tip 2 Rust en regelmaat

Heel belangrijk om een verstoord slaapritme te doorbreken, is het ontwikkelen van een vast slaapritme: elke avonds rond dezelfde tijd naar bed gaan en ’s ochtends op een vaste tijd opstaan. Het menselijk lichaam functioneert goed op regelmaat en structuur. Zorg ook dat je slaapkamer schoon en opgeruimd is. Een prettige, overzichtelijke omgeving zorgt voor rust in je hoofd en indirect voor ontspanning in je lijf. Goede ventilatie is ook belangrijk. Tijdens het slapen adem je zuurstof in en CO2 uit. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, kan dit de slaap verstoren en ervoor zorgen dat je moe, suf en met hoofdpijn wakker wordt. Maak je slaapkamer goed donker en vrij van geluiden. Doe desnoods oordopjes in en een slaapmasker op.

Tip 3 Weg met die telefoon

Lichaamsbeweging is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde nachtrust. Deskundigen raden 20 tot 30 minuten bewegen per dag aan. Liever niet ’s avonds, want sport activeert je lichaam, en je wilt voor het slapengaan juist rustig en ontspannen zijn. Leg daarom na het eten ook je telefoon en laptop weg. Naast het feit dat social media stimulerend werken en onrust geven, kunnen de blauwe tinten op het scherm ervoor zorgen dat je je minder moe voelt. Dit komt doordat het slaaphormoon melatonine door het blauwe licht wordt afgebroken. Uit onderzoek blijkt dat de straling van smartphones de slaapkwaliteit ook negatief beïnvloedt. Ban de schermen dus uit de slaapkamer en creëer een rustgevend avondritueel. Neem een warme douche, doe wat rustige stretch- of mindfulness-oefeningen, mediteer – geleide meditaties zijn erg fijn als je moeite hebt om je hoofd leeg te maken – luister naar rustgevende muziek en/of lees een boek.

Tip 4 Geen dutjes

Een belangrijke en minder voor de hand liggende tip voor een goede nachtrust is om overdag niet te slapen. Voor wie geen slaapproblemen heeft, is een powernap een heerlijke luxe. Maar slaap je slecht, dan zorgt overdag slapen juist voor verdere verstoring van je slaap-waakritme. Grijp ook niet te snel naar slaappillen. Die bieden vaak even uitkomst, maar gebruik ze als een last resort. Voor je het weet, kun je niet meer zonder en ben je nog verder van huis. Natuurlijke middelen zoals melatonine, kamille en valeriaan zijn goede alternatieven. Relatief nieuw in dit rijtje is cannabidiol, CBD-olie. De cannabinoïden in deze olie worden ook door je lichaam zelf aangemaakt en daardoor goed opgenomen. Ze zorgen ervoor dat je makkelijker in slaap valt en langer doorslaapt. En nee, CBD-olie bevat geen Tetrahydrocannabinol (THC), dus je wordt er niet stoned van!

Tip 5 Denk positief

Tot slot is bij het terugkrijgen van een gezond slaapritme je mindset heel belangrijk: de overtuiging die je over slapen hebt. Als je ervan overtuigd bent dat je niet kunt slapen, zul je negen van de tien keer niet kunnen slapen. Op die manier programmeer je je eigen slapeloosheid en houd je die in stand. Probeer daarom elke avond positief en met een open mind je bed in te stappen. Vertel jezelf dat je een heerlijke nachtrust tegemoet gaat. Visualiseer jezelf slapend in bed. Dat is een mooi plaatje om bij weg te dromen.

Dit artikel komt uit een eerdere Fabulous Mama

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.