Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Thuisblijfmoeder met haar kinderen in de tuin

10 dingen die thuisblijfmoeders nóóit meer willen horen

Of je nu een baan hebt naast het moederschap of je ervoor kiest om je op het huishouden en de kinderen te richten, er zullen altijd mensen zijn die kritiek hebben of lastige vragen stellen. Deze 10 dingen willen thuisblijfmoeders het liefst nooit meer horen.

1. Maar je hebt zo’n goede opleiding!

Klopt. En mijn studententijd was in heel veel opzichten een verrijkende ervaring die ik nooit had willen missen. Mijn opleiding heeft me deels gevormd tot wie ik nu ben en dat wil ik graag aan mijn kinderen doorgeven.

2. Jij bent toch de hele dag thuis, kan je dan misschien mijn pakketje aannemen?

Of mijn huis schoonmaken, op de loodgieter wachten, op mijn kinderen passen, etc… Voor de duidelijkheid: ik heb meer dan genoeg te doen op een dag. Dat ik niet werk betekent niet dat ik me de hele dag zit te vervelen.

3. Dan heb je vast een heleboel vrije tijd

Ehm… Eigenlijk denk ik dat je als thuisblijfmoeder minder vrije tijd hebt. Tuurlijk, ik kan op dinsdagmiddag in het park gaan wandelen met mooi weer. Maar dat doe ik dan wel met twee kinderen, die constant zorg, aandacht en vermaak nodig hebben.

4. Maar wat doe je dan de hele dag?

Ik wou dat ik een to-dolijstje kon presenteren, maar mijn dag bestaat meestal uit zoveel kleine, chaotische dingen die ik ‘even tussendoor’ regel, dat dat bijna onmogelijk is. Maak je in ieder geval geen zorgen dat ik lui wordt, ik ben de hele dag in touw.

5. Ik dacht dat jij zo feministisch was?

Want feminisme en moeder zijn gaan niet samen? Ik ben helemaal voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en ook voor het recht van een vrouw om te kiezen wat ze met haar leven wil doen. De keuze die ik – samen met mijn partner – heb gemaakt voor ons gezin valt daar ook onder.

6. Wat fijn dat je partner zoveel geld verdient dat jij niet hoeft te werken

Oef, wat een aanname! Het is misschien beter om niet over geld te praten als je geen idee hebt hoe iemands bankrekening eruit ziet. Er zijn genoeg gezinnen die een bewuste keuze maken voor de taakverdeling, en hun uitgavenpatroon daarop aanpassen.

7. Ik zou het nooit volhouden om de hele dag thuis te zitten

Gelukkig is iedereen anders. Ik heb de keuze gemaakt om fulltime moeder te zijn. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Hetzelfde geldt voor de keuze om naast het moederschap ook een andere baan te hebben. Het één is niet beter dan het ander.

8. Hoe kan het toch dat jij altijd moe bent?

Om dezelfde redenen als dat jij moe bent: slapeloze nachten, stress en veel taken die iedere dag weer moeten worden uitgevoerd. Als ik om 5 uur wordt gewekt door een huilende peuter, kost me dat evenveel energie als ieder ander.

9. Wanneer ga je weer aan het werk?

Voorlopig heb ik ervoor gekozen om voltijd bij mijn gezin te zijn. Misschien ga ik ooit weer een baan zoeken, maar voorlopig is dat nog absoluut niet aan de orde. Stop dus met er iedere keer naar te vragen, alsof je hoopt dat ik binnenkort wel de ‘juiste’ keuze ga maken.

10. Je geeft je kinderen niet echt het goede voorbeeld zo

Ik laat mijn kinderen zien dat er verschillende mogelijkheden zijn in het leven. Deze keuze heb ik gemaakt met mijn hart, net als moeders die werken dat waarschijnlijk ook met hun hart hebben besloten. Ik kan me geen beter voorbeeld bedenken voor mijn kinderen.

Lees ook: 10 dingen die werkende moeders nóóit meer willen horen >>

Nooit meer iets missen? Bekijk hier onze voordelige abonnementen.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.