Eva Munnik schreef de bestseller De melkfabriek over borstvoeding en De schoolfabriek over de basisschool. Haar nieuwste boek is: Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen. Eva woont samen met Harry (eindredacteur televisie) en hun dochter Reza (7).
Sta je weer, op de groenteafdeling (ja, helemaal aan het begin van de winkel dus nog) met een peuter die in het gangpad ligt te gillen. Je weet dat je niet de eerste bent, maar dat maakt het er niet makkelijker op. Eva Munnik geeft 5 tips bij driftbuien.
Kinderen. Ze hebben veel kwaliteiten. Maar redelijkheid? Nee, dat is er niet een van. Vooral in de fase tussen 1 en 5 jaar kunnen ze er wat van. Als ik een kwartje had gekregen voor elke keer dat mijn dochter hysterisch huilde omdat
-
- ik haar de verkeerde kleur beker gaf
- ze geen slok van mijn wijn mocht
- ze op de stoep moest lopen
dan was ik nu multimiljonair. Volgens een Brits onderzoek zijn ouders elk jaar gemiddeld zes dagen kwijt aan het voorkomen of verwerken van een driftbui van een van hun kinderen. Ik vind dat nog weinig.
Het slechte nieuws: het houdt nooit helemaal op met die totaal onlogische denkstappen in het hoofd van je kind. Tenminste: mijn dochter is nu 7 en ze lijkt misschien veel redelijker dan toen ze een peuter was, maar ze kan nog steeds roepen dat ze een ander gezin wil omdat we haar kinderfeestje niet in de Efteling willen vieren (110 kilometer van ons huis).
Ik heb het sterke vermoeden dat zodra het laatste restje onredelijkheid verdwenen is, de puberteit zich aan zal kondigen. Het goede nieuws? Het is normaal en gezond dat je kind totaal het tegenovergestelde van jou wil. Waarom? Dat leg ik je nu uit, en ik heb nuttige survivaltips voor die krijsen-in-het-gangpad-van-de-supermarkt-momenten.
1. Het hoort
Toch fijn om te weten: er is niks mis met je kind of met jou. Het zou niet oké zijn als je ultiem gehoorzaam nageslacht had geproduceerd. Het is de natuur van de mens om opstandig te zijn en de kont tegen de krib te gooien als iemand je ergens toe wil dwingen. Opstandigheid is een gezonde eigenschap, die je bij je kinderen niet moet ontmoedigen. Want je wilt uiteindelijk toch dat ze hun eigen ik ontwikkelen en leren om hun ding te doen zonder zich al te veel te laten beïnvloeden door anderen.
2. Voer je kind
Kan het zo simpel zijn? Ja, het kan zo simpel zijn. Jij bent zelf toch ook chagrijnig als je maag rammelt? Soms is een snack genoeg om een driftbui te bezweren. Dus zorg dat je altijd dat koekje of die appel in je tas hebt, dikke kans dat voedsel een magisch effect heeft op het humeur van je kind. Geldt ook voor drinken, trouwens.
3. Verplaats je in je kind
Natuurlijk: je zoon (of dochter) heeft een prachtleven vol lol, maar tegelijkertijd: hij moet de hele dag van alles. Je partner en jij beslissen wanneer hij eet, waar jullie heengaan, wat jullie eten… Niet vreemd dus dat je kind ook eens iets probeert te bepalen. Realiseer je verder dat jonge kinderen nog volop in ontwikkeling zijn. Vooral voor peuters is het heel logisch dat ze nogal overdreven reageren op een ‘bevel’ dat ze niet zint. Hun hersenen zijn nog niet genoeg ontwikkeld om zich te kunnen inhouden. Ze kunnen er niets aan doen.
4. Geef jezelf een time-out
Time-outs voor kinderen? Heb ik persoonlijk niet zo veel mee. Jonge kinderen alleen laten met heftige gevoelens waar ze geen raad mee weten, dat vind ik een beetje zielig. Maar time-outs voor ouders? Hell yeah! We zijn maar mensen en die kleine schatjes halen soms gewoon het bloed onder je nagels vandaan. Dus schroom niet om jezelf even een minuut op de wc op te sluiten als dat nodig is om af te koelen.
5. Je faalt niet
Werken alle tips amper? Blijft je kind hysterisch gillen, zo’n vijf keer per dag? Dan zit er niks anders op dan deze fase uit te zitten. Of zoek professionele hulp als je het echt niet meer trekt. Maar onthoud: jij faalt niet. Echt niet. Elk kind is anders en het ene heeft veel meer temperament dan het andere. Als jouw peuter keihard blijft doorgillen na een: “Ik snap je”, terwijl het kind van de buren met een simpele soepstengel af te kopen is, ligt dat niet aan jouw opvoedcapaciteiten. Je kind heeft pit (en dat zal hem later in het leven nog goed van pas komen).
Deze tips zijn onderdeel van de Mama Rescue-rubriek in fabulous mama | nummer 1-2 | 2019. Nooit meer iets missen? Abonneer je en profiteer nu van mooie kortingen.