Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Kind met wagenziekte zit in autostoel

Dit kan je doen tegen wagenziekte bij je kind

Onderweg naar Zuid-Frankrijk zit je nog niet eens op de Route du Soleil, of er klinkt al een stemmetje vanaf de achterbank: ‘Mama, ik ben misselijk!’ Moeders met wagenzieke kinderen herkennen het waarschijnlijk wel. Waar wordt wagenziekte door veroorzaakt? En wat kan je ertegen doen?

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte is een vorm van reisziekte. Je denkt bij reisziekte misschien aan roadtrips en vliegreizen, maar ook van liften, achtbanen en schommels kan je kleine ‘reisziek’ worden. Zelfs computerspelletjes en 3D-films kunnen voor klachten zorgen bij je kind. De bekendste klachten zijn misselijkheid en overgeven, maar ook slaperigheid, hoofdpijn, duizeligheid en zweten kunnen voorkomen bij wagenziekte.

Wagenziekte ontstaat wanneer je hersenen in de war raken. Om je evenwicht te regelen, halen ze informatie uit je ogen, je spieren en je evenwichtsorgaan. Tijdens een autoritje of vliegreis krijgen je hersenen verschillende informatie door. Daarom krijgen ze moeite om te bepalen of je lichaam zelf beweegt, of je omgeving.

Wat te doen tegen wagenziekte?

Door reisziekte kan je kind zich flink beroerd voelen. Gelukkig zijn er manieren om de klachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Zo maak je die vlucht naar de zon of autorit naar opa en oma een stuk aangenamer. Voor je kleine, én voor jezelf.

Voor de reis

 • Geef vooraf iets kleins te eten. Een lege maag én een te zware maaltijd voor de reis kunnen de wagenziekte verergeren. Geef je kind vooraf dus een kleine, goed verteerbare maaltijd, zoals een couscoussalade.
 • Laat kronkelige binnenweggetjes links liggen. Bochten en hobbels maken je kleine alleen maar misselijker. Zorg ervoor dat je rustig rijdt, zonder snel op te trekken of af te remmen.
 • Laat je kleine achterin in het midden of voorin zitten. Hier heeft hij het beste zicht op de weg. Door naar een vast punt op de weg te blijven kijken, verminderen de klachten.
 • Boek stoelen in de buurt van de vleugels. Gaan jullie vliegen? Zorg dan dat jullie in de buurt van de vleugels zitten. In het midden van het vliegtuig is de kans op klachten het kleinst.
 • Neem genoeg schone kleding, snoetenpoetsers en spuugzakjes mee. Moet je kleine overgeven? Zo zijn je auto én kind binnen no time weer schoon. Better safe than sorry!

Tijdens de reis

 • Geen gesnoep. Tijdens autoritten wordt er vaak gesnoept op de achterbank. Bij kinderen met wagenziekte is dit niet verstandig. Veiligere opties? Fruit, een rijstwafel, snackgroente of nootjes.
 • Frisse lucht doet wonderen. Regelmatig het raampje opendraaien of de benen strekken kan de misselijkheid verminderen.
 • Turn up the music. Lezen en gamen kunnen de klachten erger maken. Als alternatief kan je een luisterboek of een muziekje aanzetten. Of speel samen een spelletje. Wie ziet de meeste gele auto’s?
 • Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker! Wanneer je kind slaapt, heeft hij geen last van reisziekte. Met een slaapmasker en nekkussen kan hij sneller in slaap vallen.

Medicijnen

Helpen bovenstaande adviezen niet en blijft je kind last houden van reisziekte? Dan kan je overwegen hem een middeltje tegen reisziekte te geven.

 • Pillen tegen wagenziekte. Reistabletjes kunnen de klachten verminderen of zelfs doen overgaan. Laat je wel goed informeren door je apotheker. Sommige pilletjes zijn namelijk niet geschikt voor kids onder de 5.
 • Polsbandje met acupressuur. In deze bandjes zit een plastic knopje, wat zachte druk uitoefent op drukpunten in de pols. Hierdoor kan de misselijkheid verminderen of verdwijnen. De werking hiervan is niet bewezen, maar baat het niet, dan schaadt het niet!
cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.