Luister en stel open vragen
In plaats van direct advies te geven, is het belangrijk om eerst te luisteren. Wat vindt je kind leuk? Waar krijgen ze energie van? Wat juist niet? Door open vragen te stellen, help je je kind om zelf na te denken over interesses en talenten.
Kijk verder dan alleen ‘wat leuk lijkt’
Veel tieners focussen op wat ze op dit moment leuk vinden, maar een studie moet ook bij hun leerstijl en toekomstbeeld passen. Houd rekening met zaken als baankansen, de lesmethode (veel theorie of juist praktijk?) en hoe goed het aansluit bij hun vaardigheden.
Bezoek open dagen en meeloopdagen
Een opleiding kan op papier heel anders lijken dan in de praktijk. Stimuleer je kind om open dagen en meeloopdagen te bezoeken, zodat ze een goed beeld krijgen van de sfeer, de vakken en de manier van lesgeven.
Vergelijk en bespreek opties zonder te pushen
Het is goed om meerdere opties naast elkaar te zetten en de verschillen te bespreken. Maar let op: de uiteindelijke keuze moet bij je kind liggen. Probeer geen richting op te dringen omdat jij denkt dat het de beste optie is.
Leg de nadruk op ontdekken, niet perfectie
Veel jongeren voelen druk om in één keer de ‘perfecte’ keuze te maken. Laat ze weten dat je niet voor altijd vastzit aan een studie en dat switchen of doorstromen altijd kan. Een keuze maken is geen eindstation, maar een stap in hun ontwikkeling.
Een studiekeuze kan spannend zijn, maar met jouw steun en een open blik help je je kind om een keuze te maken die écht bij hen past. Geef het proces tijd en moedig ze aan om te vertrouwen op hun eigen gevoel!