Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Klein meisje geeft haar teddybeer een vaccinatie

Vaccinatiegraad neemt af, artsen maken zich zorgen

Kinderartsen, consultatiebureaus en epidemologen maken zich steeds grotere zorgen: de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Vorig jaar nam het aantal gevaccineerde peuters af met ruim 1.700. In 2014 zat ons land al onder de grens die de Wereld Gezondheidsorganisatie stelt om algemene immuniteit voor mazelen te kunnen bereiken. Het ministerie van Volksgezondheid overweegt om een vaccinatieplicht in te voeren als de daling doorzet.

Een lagere vaccinatiegraad is niet alleen gevaarlijk voor kinderen die geen inenting hebben gehad. Wanneer minder dan 95% van de peuters in een bepaalde regio gevaccineerd zijn tegen mazelen, kan het virus zich weer verspreiden. Ziektes die al bijna waren uitgeroeid door de vaccinaties, kunnen dan weer terugkomen. In dit filmpje legt Arjen Lubach precies uit hoe het zit met groepsimmuniteit:

De anti-vaccinatiebeweging en de argumenten

Ouders geven verschillende redenen om hun kids niet in te enten. De belangrijkste argumenten zijn in drie groepen in te delen.

  • Godsdienstige redenen. Sommige ouders geloven dat alleen God hun kind kan behoeden voor ziektes. Ze willen daarom niet dat iemand anders ingrijpt, bijvoorbeeld met een vaccin.
  • De overtuiging dat het lichaam ziektes nodig heeft. Een vaak gebruikt argument komt uit de antroposofie. Volgens deze overtuiging moet een kind bepaalde ziektes doorlopen om zich goed te kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld de mazelen. Door je kind te vaccineren voorkom je deze ziektes, waarmee je de ontwikkeling volgens hen dus tegen zou gaan.
  • Angst voor de vaccins. Een steeds grotere groep kritische ouders is bang voor de ingrediënten en bijwerkingen van vaccins. Er gaan op internet verschillende verhalen rond, die lastig te verifiëren zijn. Hierdoor weten ouders niet meer wie of wat ze moeten geloven.

Veel moderne ouders hebben niet meegemaakt dat veel kinderen polio, mazelen of andere ernstige ziektes kregen. Het lijkt erop dat die ziektes verdwenen zijn, waardoor de noodzaak om te vaccineren kleiner lijkt. Daardoor zien veel ouders vooral de bijwerkingen van een prik, zoals koorts of een grieperig gevoel. Sommige ouders ervaren het daarom als het moedwillig ziekmaken van hun kindje, omdat ze er de noodzaak niet van inzien.

Het kan bovendien best lastig zijn om goede informatie te vinden. Op internet zijn voor alle argumenten wel onderbouwingen te vinden, maar die zijn niet allemaal even betrouwbaar. Veel ouders zien door de bomen het bos niet meer, waardoor ze sneller gaan twijfelen over vaccinatie.

De overheid zet zich in voor een hogere vaccinatiegraad

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid sluit niet uit dat er een vaccinatieplicht gaat komen. Als het aantal vaccinaties blijft dalen, en daardoor de volksgezondheid in gevaar komt, moeten maatregelen worden genomen. Tot die tijd probeert de overheid door middel van voorlichting en actief uitnodigen twijfelende ouders te informeren.

Heeft je kind huiduitslag: check de rode vlekkenwijzer.

Altijd als eerste de fabulous mama ontvangen? Bekijk dan nu onze voordelige abonnementen!

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.