Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Moeder troost haar kind, dat verdrietig is door pesten

10 dingen die je kan doen als je kind gepest wordt

Alle kinderen plagen elkaar weleens, dat is heel normaal gedrag. Maar als één kind altijd het slachtoffer is en er geen gelijkwaardigheid meer is, verandert plagen in pesten. Als je merkt dat jouw kind gepest wordt, is dat best even schrikken. Met deze tips kan je je kind helpen.

1. Leer je kind omgaan met conflict

Laat je kind zien hoe hij op een positieve manier voor zichzelf kan opkomen. Door gezond om te leren gaan met conflicten, weet je kleine hoe hij zijn grenzen kan aangeven. Dit zorgt ervoor dat hij zich beter kan verweren tegen pestgedrag.

2. Vraag je kind regelmatig naar zijn dag

Veel kinderen vinden het moeilijk om te vertellen dat ze gepest worden. Als je betrokken bent bij het dagelijks leven van je oogappel, is de kans groter dat je het merkt als er iets aan de hand is. Je kan dan bijvoorbeeld sneller opmerken dat je kleine wat stiller is dan normaal en minder graag over school praat.

3. Neem de verhalen van je kind serieus

Omdat het voor kinderen moeilijk kan zijn om te vertellen over het pestgedrag, moet je soms een beetje tussen de regels door luisteren. Misschien lijkt het allemaal wel mee te vallen, maar krijg je eigenlijk maar een aftreksel te horen van wat er speelt. Probeer het dus serieus te nemen als je het idee hebt dat er iets aan de hand is.

4. Praat met de school over het pesten

Als je het vermoeden hebt dat je kind wordt gepest, bespreek dit dan met de school. De meeste scholen hebben een pestprotocol, waarmee ze goed kunnen ingrijpen. Leraren hebben het vaak erg druk en zien daarom niet altijd wat er op het schoolplein gebeurt. Zeker als het gaat om cyberpesten is het lastig voor de school om op tijd te zien dat er ongewenst gedrag plaatsvindt. Maak ze hier dus op attent.

5. Behandel je kleine niet als slachtoffer

Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om te zien dat je kind gepest wordt en verdrietig is. Toch is het belangrijk hem niet te veel als slachtoffer te behandelen. Hierdoor krijgt hij namelijk het idee dat hij zielig is, wat het juist moeilijker maakt zich op een goede manier te leren verweren. Bovendien kan je kind dan sociale situaties gaan vermijden, waardoor hij geïsoleerd raakt. Neem het pesten en de emoties die daarbij horen dus serieus, maar probeer je medelijden te beperken.

6. Ga in gesprek met de pestkoppen

Vaak hebben pesters helemaal niet door dat ze hun slachtoffer pijn doen. Door openlijk met ze in gesprek te gaan, worden ze zich hiervan bewust. Als je niet goed weet hoe je dit moet aanpakken, kan je de leerkracht of een andere ouder vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn. Vraag ook of je kind erbij is, dan kan hij zijn pesters direct confronteren.

7. Licht de ouders van de pesters in over het pesten

Er zijn ouders die zich er niks van aan zullen trekken, maar over het algemeen willen ouders niet dat hun kind een pestkop is. Licht de ouders van de pesters dus zeker in over het gedrag van hun kind. Zij zijn tenslotte verantwoordelijk voor de opvoeding, en kunnen het ongewenste gedrag dus ook het beste corrigeren. Bovendien laat je zo aan je kind zien dat je het pesten serieus neemt en ertegen optreedt.

8. Zorg dat je kind genoeg sociale activiteiten doet

Pesten kan je kind eenzaam maken. Pestkoppen isoleren hun slachtoffer, waardoor ze minder makkelijk vrienden maken. Merk je dat dit speelt bij jouw kleine, probeer er dan voor te zorgen dat hij nog wel sociale contacten heeft. Op een sportclub, bij muziekles of binnen de familie is je kleine uit de nare omgeving waar hij wordt gepest, en kan hij leren om andere mensen te vertrouwen. Dit versterkt ook direct zijn zelfvertrouwen.

9. Help je kind om meer zelfvertrouwen te krijgen

Door het pesten kan je kind flink onzeker worden. Pak dus behalve het pestgedrag zelf ook het zelfvertrouwen van je kleine aan. Onderneem samen nieuwe dingen en maak samen een lijstje met goede eigenschappen van je kind. Lees dit lijstje elke dag door, en voeg af en toe nieuwe dingen toe. Je kan hierbij eventueel de hulp van een kinderpsycholoog inschakelen.

10. Geef het goede voorbeeld

Geef thuis het goede voorbeeld door op een positieve manier je grenzen aan te geven. Als je kind iets doet wat je niet leuk vindt, leg dan rustig uit waarom je wil dat hij daarmee stopt. Op deze manier leert je kind dat het oké is om voor jezelf op te komen.

Abonnement nemen op fabulous mama? Bekijk de voordelige aanbiedingen.

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.