Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Televisie in de ochtend header

Televisie in de ochtend; kinder kwesties

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous Mama beantwoordt ze ook opvoedvragen. Heb je een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@fabulousmama.nl.

TELEVISIE IN DE OCHTEND

Ik geef het maar eerlijk toe: als mijn zoon van vier jaar weer eens om zes uur ’s morgens wakker is, stuur ik hem naar beneden om televisie te kijken, zodat ik nog twee uurtjes kan blijven liggen. Zijn grote zus van zeven gaat dan meestal ook naar beneden en smeert voor hen allebei een boterham. Heerlijk zelfstandig, maar toch voel ik me schuldig en een onverantwoordelijke moeder. Ik heb een slaaptrainerwekker voor hem, en een stickerbeloningskalender voor als hij pas als het konijntje wakker is geworden naar me toe komt, maar het mag niet baten. En ik heb als alleenstaande moeder geen puf om de strijd aan te gaan. In hoeverre kan het kwaad?

Televisie in de ochtend; antwoord van Irma van Deutekom.

Kwaad is in dit geval wel een heel groot woord. En dat je in je eentje niet altijd de moeder bent die je zou willen zijn, lijkt me logisch. Dit ter geruststelling. Bovendien kun je uitgerust beter voor je kinderen zorgen. En kinderen die uitgerust zijn kunnen zichzelf beter vermaken.

Wat jij nu kunt doen? Stem je actieve momenten af op het ritme van de kinderen en stel je hierop in. Plan ‘tijd-voor-jezelf-momenten’ doordeweeks en voor het weekend. Streef naar vaste tijden om te gaan slapen en op te staan. Start op schooldagen de dag met jezelf. Leer beide kinderen dat als jij op bent, hun dag gaat beginnen. Zijn ze eerder wakker, dan moeten ze in bed blijven. Zorg voor een luisterverhaaltje, een speeltje of boek. Leg het neer als je gaat slapen.

Leer je zoontje in bed of op zijn kamer te blijven, totdat jij je meldt. Maak daarbij gebruik van de slaaptrainer, zodat hij kan zien dat gebeurt wat je hebt beloofd: ‘Daar is het konijntje en daar is mama.’ Komt hij toch eerder uit bed, leg dan rustig en sussend uit dat hij te vroeg is en in zijn bed moet blijven totdat je komt. Leid hem af met een knuffel of muziekje.

De beloning volgt in het weekend. Hij mag dan zelf uit bed komen als hij het konijntje ziet en tv-kijken met zijn zusje. En samen met haar de tafel dekken. Streef naar regelmaat, zeker op schooldagen. Kies een vaste volgorde voor het ochtend- en avondritueel en leer de kinderen wat ze zelf kunnen ook zelf te doen. Regel de avond van tevoren wat je zelf moet doen. Na het afscheid op school loop je weg als trotse moeder, sta hier ook bij stil en geniet. In het weekend is het andersom, dan mag de dag beginnen als zij wakker zijn. Spreek af hoe laat jullie gaan ontbijten en blijf lekker liggen tot het ontbijtje op bed of aan tafel wordt geserveerd.

 

In de nieuwste Fabulous Mama 1-2021, lees je nog meer kinder kwesties. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.