Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Stiefmoeder met haar stiefdochter

10 tips om een leuke stiefmoeder te zijn

We kennen het cliché allemaal uit sprookjes: de boze stiefmoeder. Gelukkig weten we inmiddels wel beter, en zien we in dat een stiefmoeder juist heel leuk kan zijn. Dat neemt niet weg dat het soms knap lastig kan zijn als je ineens de kinderen van een ander moet (helpen) opvoeden. Met deze tips word jij een superstiefmama.

1. Word vrienden met de biologische moeder

Oké, vrienden is misschien een erg groot woord, maar wees in ieder geval vriendelijk. Dit zal jouw leven en dat van je stiefkinderen een stuk gemakkelijker maken.

2. Trek één lijn met de andere opvoeders

Als ze bij hun moeder thuis geen iPad mee naar bed mogen, sta dit dan bij jou thuis ook niet toe. Zo voorkom je dat de kinderen in de war raken. Of nog erger: dat ze iemand als de boeman gaan zien.

3. Neem de tijd om te wennen

Alle begin is moeilijk, dus schrik niet als de eerste maanden wat moeizaam gaan. Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe situatie, dus het is logisch dat er af en toe conflicten ontstaan. Ontspan!

4. Betrek alle kinderen bij het gezinsleven

Als er een co-ouderschap is, zullen de kinderen van je partner niet de hele tijd bij jullie zijn. Probeer ze wel te betrekken bij jullie hele leven, zodat ze zich volwaardig onderdeel van jullie gezin voelen.

5. Probeer flexibel te zijn

Er zijn ontzettend veel factoren en invloeden die de planning van een samengesteld gezin overhoop kunnen gooien. Lach erom en go with the flow. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijk als je koste wat het kost aan een routine wil vasthouden.

6. Geef de kids ruimte om alleen met hun vader te zijn

De kans is groot dat de kinderen inmiddels gewend waren om papa voor zichzelf te hebben. Voorkom dat ze jou als indringer zien en gun ze af en toe een momentje samen. Heb jij gelijk tijd om wat voor jezelf te doen ????.

7. Laat straffen en discipline aan je partner over

De beste manier om als boze stiefmoeder bekend te staan? Altijd degene zijn die straffen uit moet delen. Laat het boemannetje spelen lekker aan je partner over. Natuurlijk mag je regels stellen en respect vragen, maar zoek een goede balans.

8. Houd je aan je beloftes

Kinderen die een scheiding hebben meegemaakt vinden het soms lastig om volwassenen te vertrouwen. Laat zien dat jij doet wat je belooft, en jullie relatie zal snel verdiepen. Vertrouwen is het sleutelwoord.

9. Respecteer familietradities en begin nieuwe

Iedere familie heeft zo zijn tradities rondom verjaardagen, feestdagen en bijzondere momenten. Probeer deze zoveel mogelijk te respecteren. Tegelijk is het ook leuk om met jullie nieuwe gezinssamenstelling eigen tradities te verzinnen. Dat brengt jullie dichter bij elkaar.

10. Geniet ervan!

Last, but not least: geniet ervan. Je hebt zomaar even één of meer bonuskinderen in je schoot geworpen gekregen en mag deel uitmaken van het gezin van je geliefde. Hoe mooi is dat? Af en toe is het echt niet eenvoudig, maar als je focust op het positieve valt het meestal best mee.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.