Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Twee kinderen ruzie - Fabulous mama

Ruzie in de speelhoek: De beste aanpak voor ouders bij conflicten tussen jonge kinderen

Gepubliceerd op: 25 mei 2025

‘Die auto had ik eerst!’ ‘Nee, hij is van mij!’ Herkenbaar? Als ouder van jonge kinderen weet je maar al te goed dat speelmomenten zomaar kunnen omslaan in kleine oorlogen over speelgoed of aandacht. Ruzies tussen kinderen zijn volledig normaal, maar als ouder sta je soms met je handen in het haar. Hoe reageer je goed? Wanneer grijp je in? En hoe leer je je kind eigenlijk die belangrijke sociale vaardigheden?

Waarom ruziemaken eigenlijk belangrijk is

Kinderen die samen spelen leren veel meer dan alleen plezier maken. Ze ontwikkelen essentiële sociale vaardigheden zoals delen, onderhandelen en compromissen sluiten. Een ruzie om een speeltje lijkt misschien klein, maar is voor je kind een belangrijke leerschool in sociale omgang.

Tijdens conflicten leren kinderen grenzen aangeven, voor zichzelf opkomen én rekening houden met anderen. Deze vaardigheden hebben ze hun hele leven nodig. Door kleine ruzies te zien als leermomenten (in plaats van als problemen) help je je kind enorm in hun ontwikkeling.

Wanneer grijp je in als ouder?

Een van de grootste uitdagingen voor ouders is beslissen wanneer je moet ingrijpen bij een ruzie. Kinderen hebben ruimte nodig om zelf conflicten op te lossen, maar hebben soms ook jouw hulp nodig.

Als kinderen er zelf niet uitkomen of de situatie escaleert met fysiek gedrag zoals duwen, slaan of bijten, is ingrijpen nodig. Maar probeer eerst even af te wachten. Kinderen kunnen vaak meer zelf oplossen dan we denken, en door direct in te grijpen ontneem je ze soms waardevolle leerkansen.

Let vooral op de emotionele toestand van de kinderen. Huilen uit frustratie is normaal, maar als een kind echt overstuur raakt of zich onveilig voelt, moet je er direct zijn.

Praktische aanpak bij ruzies

1. Blijf kalm en observeer eerst

Adem even diep in voordat je reageert. Probeer eerst te begrijpen wat er precies aan de hand is. Wie speelde waarmee? Wat gebeurde er vlak voor de ruzie? Als je rustig blijft, kun je beter helpen en geef je het goede voorbeeld.

2. Erken alle gevoelens

Als je besluit in te grijpen, begin dan met het erkennen van alle betrokken emoties. ‘Ik zie dat jullie allebei boos zijn. Tim, jij bent verdrietig omdat Sam je auto afpakte. Sam, jij wilt ook graag met die auto spelen.’ Door gevoelens te benoemen, leren kinderen emoties herkennen en voelen ze zich begrepen.

3. Help kinderen zelf oplossingen bedenken

Vraag de kinderen hoe ze het probleem kunnen oplossen. Je kunt suggesties doen, zoals ‘Zullen we een timer zetten zodat jullie allebei even lang met de auto kunnen spelen?’ Bij jongere kinderen werk je met simpele keuzes: ‘Wil je om de beurt of samen met een ander speeltje?’

4. Praat na over wat er gebeurde

Als de emoties zijn bedaard, bespreek dan kort wat er gebeurde. Niet om te beschuldigen, maar om te leren: ‘Wat kunnen we doen als we allebei met hetzelfde willen spelen?’ Deze gesprekjes, hoe kort ook, helpen enorm bij het aanleren van sociale vaardigheden.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt ruzies niet altijd voorkomen, maar wel verminderen. Zorg voor genoeg speelgoed zodat kinderen niet constant hoeven te delen. Plan speeldates op momenten dat kinderen uitgerust zijn. En vergeet niet: als kinderen leren samen spelen voordat ze moe of hongerig worden, lukt het vaak beter.

Ook handig: prijs kinderen als ze wél goed samenspelen. ‘Wat fijn dat jullie samen die toren bouwen!’ Door positief gedrag te benadrukken, moedig je het aan.

Een volgende keer beter

Conflicten tussen kinderen zijn onvermijdelijk en vaak stressvol voor ouders. Maar onthoud dat deze momenten waardevol zijn voor de sociale ontwikkeling van je kind. Door rustig te blijven, emoties te erkennen en kinderen te helpen zelf oplossingen te vinden, geef je ze vaardigheden mee voor het leven.

Welke aanpak werk het beste bij jouw kinderen als ze ruzie maken? En bij welk soort conflicten vind je het moeilijkst om niet direct in te grijpen?

Beeld: Pexels

cover fabmam 2 2025

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.