Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Meisje in de prepuberteit, ongeveer 10 jaar oud

7 tips om met je (pre)puber om te gaan

Deuren blijven steeds vaker gesloten en als je iets vraagt krijg je regelmatig een geërgerd ‘Jahaa’ voor je kiezen. Het lijkt wel alsof je kind al in de puberteit is beland. Rond de 10 jaar zet bij veel kinderen de prepuberteit in. Ze krijgen een groeispurt en je kind kan wat dwarser gedrag vertonen. Met deze tips hou je het gezellig in huis en ondersteun je je prepuber in deze fase.

Luister naar je kind

In de prepuberteit zet je kind zijn of haar eerste stappen richting zelfstandigheid en volwassenheid. In jouw ogen is je kleine misschien nog maar een veulentje, maar probeer je kind serieus te nemen. Hierdoor laat je zien dat je erop vertrouwt dat het wel goedkomt met dat volwassen worden. En dat is dan weer een fijne boost voor het zelfvertrouwen van je kroost.

Leer omgaan met kritiek

Als er iets is dat (pre)pubers goed kunnen, dan is het wel kritiek leveren en jou aanspreken op je gedrag. Dat is niet altijd terecht, maar soms kan het best even een gevoelige snaar raken. Probeer op zulke momenten te bedenken dat je kind op deze manier oefent met kritisch denken. Jij bent de persoon die hij het meest vertrouwt, en daarom durft hij dit bij jou uit te proberen. Eigenlijk best een compliment dus.

Stel duidelijke grenzen

De puberteit is bedoeld om je vleugels langzaam uit te slaan, maar dat betekent niet dat je alles maar goed moet vinden. Je kind heeft jou nodig om grenzen te stellen en aan te geven wat wel en niet kan, zeker in deze eerste fase. Maak dus duidelijke afspraken over dingen als schermgebruik, bedtijd en brutale opmerkingen en hou je daar zelf ook aan.

Bereid je kind voor

De prepuberteit is je laatste kans om je kind degelijk voor te bereiden op de veranderingen die het lichaam in deze fase doormaakt. Tijd voor ‘het gesprek‘ dus. Zo weet je zeker dat je dochter zich niet te pletter schrikt als ze ineens bloed in haar onderbroek ziet en dat je zoon weet dat een natte droom normaal is.

Neem hygiënische maatregelen

Misschien merk je de laatste tijd ineens dat de shirtjes van je kind stinken. Tijd om hem wegwijs te maken in de wondere wereld van deodorant. Meisjes kunnen op deze leeftijd zelfs al interesse krijgen in het scheren van hun oksels en benen. Het is aan jou om te beslissen of dit te vroeg is, maar zorg in ieder geval dat je kinderen weten hoe ze hun veranderende lichaam moeten verzorgen.

Praat met je kind

Naast goed luisteren is ook openheid van jou uit belangrijk. Je kind is inmiddels oud genoeg om jouw emoties te begrijpen. Vertel het dus eerlijk als je iets niet weet en probeer een gesprek aan te gaan. Zo laat je je kind zien dat je hem serieus neemt en dat volwassenen soms ook twijfels en onzekerheden hebben. Jouw goede voorbeeld zal de rest van zijn leven voordelen opleveren.

Geniet ervan

Ook al is het soms frustrerend en moeilijk, deze fase laat zien dat je een functionerend kind op de wereld hebt gezet. Kinderen die niet puberen voelen zich vaak onveilig, dus dat jouw kind losgaat betekent dat jij een veilige haven bent. Laat los dat je kindje niet meer klein is en omarm de nieuwe mogelijkheden die deze fase je biedt.

Profiteer nu van de scherpste aanbiedingen en neem een abonnement op fabulous mama!

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.