Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Peuter in lockdown; kinderkwesties

Mijn dochter van twee krijgt tijdens de huidige lockdown meer schermtijd dan anders. Zowel haar vader als ik moet thuiswerken en ze kan niet naar de opvang. Hoe schadelijk is dit?

Peuter in lockdown; het antwoord van Irma van Deutekom

Schadelijk zou ik deze oplossing niet willen noemen. Zeker niet als je zorgvuldig kiest wat ze wel mag zien en doen. Maar het is nog niet zo makkelijk om voor deze leeftijdsgroep verantwoorde keuzes te maken. Aan de andere kant is het wel een eenzijdige en passieve invulling, makkelijk ook. Je kunt jullie dochter meer bieden, want ze kan zich beter vermaken op basis van haar eigen mogelijkheden, voorkeuren en vaardigheden. Laat haar invulling en kleur geven aan haar eigen beleving en ervaringen in plaats van zich te laten imponeren door de verbeelding en representatie van anderen.

Kies voor een structuur die past bij jullie werktijden

Achter online filmpjes en spelletjes gaat bovendien een heel doordachte, commerciële wereld schuil. Doen en ontdekken is vooral voor peuters dé manier om zich te kunnen ontwikkelen. Je stimuleert dit met een gevarieerd dagprogramma. Kies voor een structuur die past bij jullie werktijden, huishoudelijke taken als boodschappen doen, eten en poetsen. Neem de tijd, peuters vinden het erg leuk om activiteiten samen te doen. Ga samen afwassen (dat wordt voor haar spelen met water), opruimen (ordenen en sorteren) en boodschappen doen (kennismaken met omgeving, verkeer, winkels en eten). Geef haar daarbij het gevoel van ‘groot’ zijn: ik kan ook wat mama en papa kunnen. Oogst dat plezier, die trots en de groei van het zelfvertrouwen.

Thuiswerken met een peuter

Maar je merkt al: thuiswerken met een peuter om je heen vraagt om een ander dagritme en planning. Ga met je man eerst eens na hoe creatief jullie om kunnen gaan met de verplichtingen die jullie werkzaamheden vragen. Kun je bijvoorbeeld ook ’s avonds wat doen? Een goede afstemming en planning biedt rust, waardoor je je beter kunt richten op de momenten met elkaar. Een vast dagritme is ook prettig voor je dochter. Het in de hand houden van de schermtijd lukt dan beter. Vaste momenten voorkomen dat een verveelmoment wordt opgelost met ‘ga maar even een filmpje kijken’. Gun haar ook rust, het is drukker thuis dan voorheen, plan een middagslaapje of rustmoment, dat is voor jullie een goed moment om lekker te kunnen werken. Of om met zijn tweeën te pauzeren.

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous Mama beantwoordt ze ook opvoedvragen. Heb je een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@fabulousmama.nl.

Beeld unspash.com

 

Je vindt meer kinderkwesties in de nieuwste Fabulous Mama 3-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.