Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Meisje krijgt cultuur mee in fotografie museum

Zo breng je je peuter op een leuke manier cultuur bij

Bij het woord cultuur denk je al snel aan moeilijke boeken en saaie musea. Geen dingen waar je peuter blij van wordt, in ieder geval. Toch is cultuur voor je peuter hartstikke leerzaam én leuk. Door muziek te maken, te dansen en te knutselen leert hij zichzelf uit te drukken en oefent hij zijn motoriek. Door andere talen en culturen ontdekt hij dat de wereld groter is dan zijn eigen omgeving. Bovendien zijn de volgende activiteiten niet alleen leuk voor je peuter, maar ook voor jou. Samen cultureel bezig zijn kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

Leuke boekjes

Een boekje is de perfecte manier om je peuter bekend te maken met cultuur. Er zijn veel voorleesboeken over beroemde schilders en kunstwerken die geschikt zijn voor peuters. Denk bijvoorbeeld aan het bijzondere Gouden Boekje Vincent en de zonnebloemen. Dit werd in samenwerking met het Van Gogh-museum uitgegeven en vertelt het verhaal van de beroemde schilder Vincent van Gogh. Je vindt dit mooie boek hier >>

Schud je heupen los en ontdek jullie inner Mariah Carey

Zingen en dansen zijn de perfecte manier om je peuter kennis te laten maken met een andere cultuur en taal. Zet Spaanse muziek op en oefen de salsa, of draai een tropisch muziekje en dans samen de hula. Je peuter lacht zich waarschijnlijk een ongeluk om je moves en jij kan ondertussen lekker aan je conditie werken.

Speel toneel

Trek de gekste kleren aan die je kan vinden, haal verkleedkleding in huis of hang gewoon een gordijn om jullie schouders. Leef je in een rol in en acteer alsof jullie voor een Oscar solliciteren. Toneelspel helpt je kindje bij zijn sociaal-emotionele ontwikkeling en is goed voor zijn zelfvertrouwen. Bovendien kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen: wie weet schuilt er een Barry Atsma of Carice van Houten in je peuter!

Ga naar het theater of een cultureel festival

Thuis zijn er een heleboel manieren om je kleine in cultuur onder te dompelen. Toch kan het soms ook goed zijn om de deur uit te gaan om letterlijk en figuurlijk jullie wereld te vergroten. Wat dacht je van een bezoekje aan een cultureel festival? Je peuter ontmoet er andere kindjes en kan er naar hartenlust spelen, dansen en muziek maken. Ondertussen kan jij ook lekker socializen en misschien zelfs wel genieten van een tropisch biertje of hapje. Dubbel geluk!

Plunder de bibliotheek

Ook op je eigen bank kan je natuurlijk de wereld ontdekken. Dankzij boeken haal je de hele aardbol in huis. Maak er een gezellig voorleesmoment van en kies voor boeken met plaatjes waar je peuter zich aan kan vergapen. Zo werken jullie aan jullie band, groeien het taalgevoel en de concentratie van je kind en verbreden jullie bovendien je blik. Lang leve boeken!

Ga naar een museum

En nee, dat hoeft dan geen museum te zijn waar je zelf van in slaap valt. Door heel Nederland zijn musea te vinden waar kinderen zich prima kunnen vermaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Openluchtmuseum in Arnhem of Deltapark Neeltje Jans in Zeeland? Hier kunnen kinderen op een speelse manier kennismaken met geschiedenis, techniek en natuur. Wie weet steek je er zelf ook nog wat van op!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.