Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Jong meisje verveelt zich op vakantie

Opvoeden op vakantie: ‘Gun kinderen een time-out’

Gewone zaken zoals niet vloeken, geen brutale mond en rommel achter je kont opruimen, blijven op vakantie hetzelfde als thuis. Maar hoe ga je om met verveling, eten en laat naar bed gaan? Wat zeg je tegen kinderen die elke twee minuten vragen wat ‘we’ nu gaan doen? Hoe streng ben je aan tafel als ze bijna niks willen eten? Wat is de absolute grens qua bedtijd en raken kinderen niet uitgeput na drie weken laat naar bed? Op vakantie is alles anders. Maar is dat erg?

Het tempo rustig houden en niet te veel activiteiten plannen… Dat klinkt goed, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Kinderen van nu zijn gewend aan dagen gevuld met school, muziekles, sport, theater, gamen en ga zo maar door. ‘Lekker niets doen’ is er meestal niet meer bij. Kunnen ze dat nog wel? Zonder activiteiten gaan kinderen zich al snel vervelen. En wat dan?

Els van der Luit, onderwijspedagoog, trainer in de kinderopvang en eigenaar van luitenduideljik.nl: “Vervelen is helemaal niet erg! Integendeel. Het is goed voor kinderen om zich af en toe te vervelen. Zo kunnen de hersenen even tot rust komen en ontstaat er ruimte voor nieuwe actie.

Volwassenen ontspannen zich ook, voor de televisie of tijdens een wandeling met de hond. Dan noemen we het onthaasten. Maar als kinderen zomaar wat hangen of niets doen, keuren we het gek genoeg af en sporen ze aan om ‘iets te gaan doen’. Mijn advies: gun kinderen een time-out.”

Ook opvoedkundige Tamar is voorstander van vervelen: “Het gaat erom een goede balans te vinden tussen stimuleren van activiteiten en toelaten van tijd om ‘niks’ te doen. Vervelen kan zorgen voor de nodige rust, tijd om na te denken en te dagdromen. Even helemaal niets hoeven, kan soms heel prettig zijn.”

En nuttig. Want vervelen kan stimulerend werken. Tamar: “Als een kind merkt dat ouders geen suggesties meer aandragen en geen extra aandacht geven, gaat het meestal na een tijdje zelf iets bedenken om te doen. Op die manier stimuleer je je kind om zelf oplossingen te verzinnen en wordt zijn/haar creativiteit en zelfstandigheid gestimuleerd.”

Het is daarbij wel belangrijk om goede randvoorwaarden te creëren. Els: “Neem spelletjes, puzzels, boeken en knutselspullen mee, zodat er genoeg te doen is. Maar las ook tijd in voor siësta’s en een zelfstandig speeluurtje.” Houd wel een oogje in het zijl.

Els: “Mokken, hangen en stoeien, kan omslaan in een negatief gevoel. Ook kan er iets anders spelen dan gewone verveling. Misschien zit je kind ergens mee of heeft het heimwee? In zo’n geval heeft het juist een knuffel nodig en wat positieve aandacht. Maar als er niets aan de hand is, kun je ze prima laten. Even ‘niks doen’ is dan juist een positief onderdeel van de dag.”

Deze opvoedtips zijn deel van een reportage in fabulous mama | nummer 1-2| 2019. Nooit meer iets missen? Abonneer je dan nu.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.