Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Kind eet patat op vakantie

Opvoeden op vakantie: elke avond patat!

Gewone zaken zoals niet vloeken, geen brutale mond en rommel achter je kont opruimen, blijven op vakantie hetzelfde als thuis. Maar hoe ga je om met verveling, eten en laat naar bed gaan? Wat zeg je tegen kinderen die elke twee minuten vragen wat ‘we’ nu gaan doen? Hoe streng ben je aan tafel als ze bijna niks willen eten? Wat is de absolute grens qua bedtijd en raken kinderen niet uitgeput na drie weken laat naar bed? Op vakantie is alles anders. Maar is dat erg?

Eten kan thuis een bron zijn van gedoe en irritatie. Als je kind niet aan tafel wil blijven zitten of geen groenten wil eten, kan dat de sfeer aan tafel behoorlijk verpesten. Op vakantie heb je daar – heel begrijpelijk – nóg minder zin in dan thuis.

Wat is nu de beste strategie? Laat je de kinderen elke dag ontbijten met pannenkoeken en avondeten met patat voor de lieve vrede? Of houd je de regels aan van thuis? Eenduidig advies geven is lastig, want kinderen zijn natuurlijk allemaal anders.

Het gaat erom de juiste middenweg te vinden tussen leuk en gezond. Tamar: “Zelf laat ik tijdens de vakantie de teugels wat vieren. Maar dit kan alleen als je kind die vrijheid aankan. Sommige kinderen kunnen prima zelf kiezen wat ze lekker vinden en evengoed redelijk gezond eten, andere kinderen hebben meer sturing nodig omdat het anders uit de hand loopt.

Hier moet je als ouder kijken wat haalbaar is. Het mag op vakantie best een beetje feest zijn, maar tegelijkertijd moet er ook (een beetje) gezond gegeten worden.” Een goede middenweg kan zijn om de kinderen het ontbijt en de lunch zelf te laten kiezen, maar het avondeten niet.

Iets anders waar je op vakantie tegenaan kunt lopen, is een onbekende, exotische keuken. Staan er veel dingen op het menu die de kinderen niet kennen? Daag ze uit elke dag iets nieuws te proberen. Je kunt er een leuke challenge van maken. Bijvoorbeeld: als jullie elke dag iets nieuws proberen, mogen jullie mama en papa aan het eind van de week in het zwembad gooien!

Tamar: “Als kinderen echt niets willen proberen of proeven, maak er dan geen issue van. Tafelen moet in de vakantie vooral gezellig zijn. Dit is niet het moment om de strijd aan te gaan rond het eten.”

Deze opvoedtips zijn deel van een reportage in fabulous mama | nummer 1-2| 2019. Nooit meer iets missen? Abonneer je dan nu.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.