Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Gezin slaapt samen in bed tijdens vakantie

Opvoeden op vakantie: ‘Kinderen kunnen prima wat minder slaap hebben’

Gewone zaken zoals niet vloeken, geen brutale mond en rommel achter je kont opruimen, blijven op vakantie hetzelfde als thuis. Maar hoe ga je om met verveling, eten en laat naar bed gaan? Wat zeg je tegen kinderen die elke twee minuten vragen wat ‘we’ nu gaan doen? Hoe streng ben je aan tafel als ze bijna niks willen eten? Wat is de absolute grens qua bedtijd en raken kinderen niet uitgeput na drie weken laat naar bed? Op vakantie is alles anders. Maar is dat erg?

Volgens Tamar de Vos-van der Hoeven, opvoeddeskundige, psycholoog en eigenaar van opvoedadvies.nl, kunnen kinderen zich over het algemeen prima aanpassen op vakantie. Tamar: “Kinderen snappen heel goed het verschil tussen het dagelijkse leven en vakantie.

Voor de zekerheid kun je bepaalde dingen nog even benoemen, bijvoorbeeld dat ze (alweer) een ijsje mogen omdat het vakante is. Op die manier snappen ze het ook beter als het straks thuis weer ‘normaal’ gaat.” Toch kan het lastig zijn, al die veranderingen.

Bedtijd, bijvoorbeeld. Op vakantie gaan kinderen vaak laat naar bed. En waarom ook niet? Ze hoeven tenslotte niet vroeg op. Maar wat doet het met kinderen, zo’n verandering in slaapritme?

Volgens Tamar kunnen kinderen wat minder slaap in de vakantie prima hebben. “Laat naar bed hoeft niet te betekenen minder slaap. Het ritme wordt gewoon wat anders. Daarbij is vakantie op zich al ontspannend, waardoor ze sowieso lekker uitrusten.”

Ook Elsie Sloot, opvoedkundige, pedagoog en auteur van onder andere Opvoeden? Vraag het Elsie, ziet er geen kwaad in als kinderen een periode wat later naar bed gaan. Maar ze maakt wel een kleine kanttekening.

Elsie: “Let erop dat kinderen niet oververmoeid raken. Als kinderen erg laat naar bed gaan en de volgende ochtend (heel) vroeg wakker worden door hun biologische klok, kunnen ze te weinig slaap krijgen.

Dan worden ze moe, hangerig, ongehoorzaam en hyper. Wat helpt, is om het tempo van de dag bewust rustig te houden. Plan niet te veel activiteiten. Geef ze de gelegenheid om overdag ook eens lekker even niets te doen. Als ze het nodig hebben, vallen de ogen vanzelf wel dicht.”

Deze opvoedtips zijn deel van een reportage in fabulous mama | nummer 1-2| 2019. Nooit meer iets missen? Abonneer je dan nu.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.