Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw met luizen krabt aan haar hoofd

Luizen: 5 tips tegen gekrab en gekriebel op je hoofd

Er komt een moment in het leven van iedere ouder waarop je kind thuiskomt met luizen. Zeker de eerste keer is dat best even slikken. Gelukkig hoef je niet meteen al het beddengoed van je kleine te verbranden, en ook kaalscheren is niet nodig. Hoe zorg je er dan wel voor dat het gekriebel zo snel mogelijk weer verholpen is? De volgende tips kunnen je helpen.

Tip 1: Controleer je kind regelmatig op luizen

Probeer om ongeveer één keer per maand het hele gezin op luizen te controleren. Dit doe je het beste na het haren wassen. Kam het haar van je kleine met een luizenkam goed door. Als je dit boven een wit vel papier doet, zie je eventuele luizen extra goed. Zo ben je er op tijd bij en kan je snel ingrijpen als de beestjes zich aandienen. Heersen er luizen of krabt je kind vaak op zijn hoofd? Dan kan je een extra check doen.

Tip 2: Kam je kindje twee weken lang met een luizenkam

Kammen is de beste manier om van kriebelbeestjes af te komen. Dit gaat het beste met een speciale luizenkam in nat, ontward haar. Kam pluk voor pluk het haar door, vanaf de hoofdhuid helemaal naar de punt. Zo kam je alle luizen en neten weg. Na twee weken zijn ook de laatste neten verdwenen en is je kleine weer ‘schoon’. De parasietjes kunnen niet overleven in water, dus spoel de kam na iedere pluk schoon met heet water en eventueel zeep.

Tip 3: Licht de school, de sportclub en vriendjes in over de luizen

Je hoeft je niet te schamen als je kind luizen heeft, dat overkomt iedereen. Het is juist belangrijk om het te vertellen. Zo kunnen andere ouders hun kinderen ook extra controleren. Je voorkomt een epidemie door zoveel mogelijk te delen wat er aan de hand is. Dat zorgt er ook gelijk voor dat de kinderen elkaar niet aan blijven steken.

Tip 4: Gebruik een speciale luizenshampoo

Bij de drogist en apotheek zijn verschillende middeltjes te verkrijgen die de beestjes tegengaan. Het is wel belangrijk dat je naast de speciale shampoo ook twee weken lang blijft kammen. Dat is de enige manier om echt alle luizen en neten uit te roeien. Let op: Als je zwanger bent of borstvoeding geeft mag je geen anti-luizenshampoo gebruiken. Ook bij kinderen onder de 6 maanden is dit af te raden.

Tip 5: Behandel luizen bij het hele gezin

Als je kind luizen meebrengt, is de kans groot dat andere gezinsleden ook zijn besmet. Jullie brengen veel tijd met elkaar door, dus de kans is groot dat jullie haren met elkaar in contact zijn gekomen. Controleer dus alle gezinsleden en kam iedereen twee weken lang. Zo weet je zeker dat de jeuk bij iedereen uitgeroeid wordt. Huisdieren kunnen niet besmet worden, dus die hoef je niet te controleren.

Meer handige tips, inspiratie en entertainment? Neem dan nu een abonnement op fabulous mama!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.