Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Moeder beschermt haar pasgeboren baby met slofjes en kinkhoestvaccinatie

Kinkhoestvaccinatie: dit moet je weten

Kinkhoest kan bij een jonge baby ernstige gevolgen hebben. Helaas is het pas mogelijk om te vaccineren vanaf acht weken. De eerste twee maanden van zijn leven is je baby dus niet beschermd. Daarom kan je als zwangere vrouw kiezen om je tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Daarmee is je kind beschermd tot hij zelf ingeënt kan worden.

Wat is kinkhoest?

Meestal beginnen de klachten als een gewone verkoudheid. Daarna begint het hoesten. Ook kan je baby last krijgen van benauwdheid, overgeven en hikken. Mogelijke complicaties zijn longontsteking, ademnood, koortsstuipen en een hersenbeschadiging. Sommige kindjes overlijden zelfs aan kinkhoest.

Jaarlijks belanden ongeveer 120 baby’s in het ziekenhuis als gevolg van kinkhoest. Het Rijksvaccinatieprogramma biedt een vaccin aan dat je kind beschermt tegen deze ziekte. De eerste prik wordt echter pas toegediend na twee maanden.

Kinkhoestvaccinatie tijdens je zwangerschap

Een vaccinatie zorgt ervoor dat je lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen een bepaalde ziekte. De kinkhoestvaccinatie zorgt dus dat je lijf in staat is om kinkhoest af te weren. Door de inenting tijdens je zwangerschap te krijgen, geef je de afweerstoffen die jij aanmaakt door aan je baby.

Na de geboorte is je kindje voldoende beschermd tegen kinkhoest, dankzij de afweerstoffen die jij hem gegeven hebt. Daarnaast ben je zelf ook beschermd tegen het virus. Zo kan je ook geen anderen besmetten, zoals je pasgeboren baby.

Veiligheid vaccinatie

De veiligheid van het vaccin is wereldwijd keer op keer bewezen. Wereldwijd wordt er al enkele jaren op grote schaal ingeënt bij zwangere vrouwen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit volkomen veilig is voor zowel moeder als kind. De stof die je toegediend krijgt is dood, je kan er dus niet meer ziek van worden.

Mogelijke bijwerkingen

Na een inenting kan je last krijgen van bijwerkingen. Voorbeelden zijn slaperigheid, verhoging of pijn op de plek waar je geprikt bent. Doorgaans gaan deze klachten binnen een dag of twee vanzelf weer over. In de bijsluiter van het vaccin staat uitgebreid omschreven waar je last van kan hebben. Twijfel je hierover, overleg dan met je verloskundige of huisarts.

Hoe kan ik me laten vaccineren tegen kinkhoest?

Sinds kort is de vaccinatie voor zwangeren tegen kinkhoest gratis als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Op de site van het Rijksvaccinatieprogramma kan je zien waar je terecht kan om de prik te halen. Je kan de prik halen vanaf week 22 van je zwangerschap tot twee weken voor de geboorte. Dan is hij volkomen veilig en beschermt hij je baby optimaal.

Meer informatie >>

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.