Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Kindervuurwerk

Kindervuurwerk bestaat niet

Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar: 47% van de jonge vuurwerkslachtoffers raakte afgelopen jaar gewond door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes onder vallen. F1-vuurwerk is mede daarom verboden voor kinderen onder de twaalf jaar oud. Maar weinig mensen weten dat, ziet het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie en VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, pleiten samen voor het terugdringen van het aantal vuurwerkongevallen. Het ministerie start daarom dit jaar de bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’.

Kindervuurwerk bestaat niet

Een ‘onschuldig’ sterretje

Afgelopen jaar, toen er sprake was van een algeheel vuurwerkverbod, steeg het letsel door categorie F1-siervuurwerk, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Want ook al gold er een vuurwerkverbod, F1-siervuurwerk (zoals sterretjes, grondtollen en fonteintjes) was wél toegestaan. 72% van de slachtoffers van F1 vuurwerk was afgelopen jaarwisseling jonger dan 15 jaar, waarvan bijna tweederde onder de 10 jaar. Voor VeiligheidNL en het ministerie aanleiding om de kennis over F1-siervuurwerk onder ouders van jonge kinderen te vergroten.

F1-siervuurwerk afsteken is verboden voor kinderen onder de twaalf jaar. Martijntje Bakker, directeur VeiligheidNL: “Dit komt omdat een kind onder de twaalf jaar oud nog geen goed besef heeft van gevaar. Ook de motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld om veilig met siervuurwerk om te gaan. Een ‘onschuldig’ sterretje kan tot wel 1100 graden worden.”

Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: “Siervuurwerk hoort voor veel mensen bij de jaarwisseling. Maar het zorgt ook elk jaar weer voor veel letsel en overlast, ook bij jonge kinderen. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen en de jaarwisseling zo veilig als mogelijk te laten verlopen. Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Kindervuurwerk bestaat niet.”

Verantwoord knallen: zo mag het wel

Vanaf twaalf jaar is het toegestaan om F1-siervuurwerk te kopen en af te steken, maar dan wel op een veilige manier. Om oogletsel te voorkomen wordt geadviseerd om altijd een vuurwerkbril te dragen bij het kijken naar en het afsteken van dit fop- en schertsvuurwerk. Een open vlam kan het product snel doen ontvlammen. Gebruik daarom waar mogelijk een aansteeklont. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing en volg deze op. Voor oudejaarsvuurwerk, F2, geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Houd tijdens het afsteken afstand van mens en dier. Bij F1-siervuurwerk minimaal 1 meter en bij F2-siervuurwerk minimaal 8 meter. Overige tips over veilig vuurwerkgebruik staan op de website van de vuurwerkbranche: www.veiligvieren.nl.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.