Waarom vergeten kinderen zoveel?
Kinderen leven in het hier en nu. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling, en dat geldt zeker voor het gedeelte dat verantwoordelijk is voor plannen en organiseren. Vergeetachtigheid is dus volkomen normaal, al kan het behoorlijk vervelend zijn wanneer je weer eens terug naar school moet rijden voor die vergeten broodtrommel.
Het goede nieuws is dat kinderen kunnen leren om minder te vergeten. En nog beter: jij kunt ze daarbij helpen zonder alles voor ze op te lossen.
5 manieren om je kind te helpen minder te vergeten
1. Stel oplossingsgerichte vragen
Als je kind weer eens iets vergeten is, is het verleidelijk om meteen met een oplossing te komen. “Ik rijd wel even terug naar school om je boek te halen.” Maar eigenlijk help je je kind daar niet mee.
Probeer in plaats daarvan vragen te stellen die je kind aan het denken zetten: “Wat kun je nu doen om dit op te lossen?” of “Hoe kun je zorgen dat je dit de volgende keer niet vergeet?” Zo leer je je kind zelf na te denken over oplossingen.
2. Maak herinneringen zichtbaar
Voor veel kinderen werkt het goed om visuele herinneringen te hebben. Samen met je kind kun je een leuk systeem bedenken:
- Een checklist bij de voordeur met wat ze elke dag nodig hebben
- Een speciale haak voor de huissleutel
- Een vaste plek voor de schooltas
- Een weekplanner met welke spullen op welke dag nodig zijn
Door je kind te betrekken bij het maken van deze geheugensteuntjes, voelt het meer als hun eigen systeem en zullen ze het eerder gebruiken.
3. Leer ze een vaste routine aan
Gewoontes en routines zijn geweldig om vergeetachtigheid tegen te gaan. Help je kind om een vaste routine te ontwikkelen voor terugkerende situaties zoals:
- ‘s Avonds de tas inpakken voor de volgende dag
- Na thuiskomst de sleutel altijd op dezelfde plek leggen
- Vaste dagen voor gym- of zwemspullen
Het duurt gemiddeld 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren, dus wees geduldig en blijf ze herinneren tot het een automatisme wordt.
4. Durf soms ‘nee’ te zeggen
Als je kind belt dat ze hun broodtrommel zijn vergeten, is het soms beter om niet meteen te hulp te schieten. Door consequenties te ervaren (in milde mate), leren kinderen vaak sneller om de volgende keer wél aan hun spullen te denken.
Natuurlijk maak je hierin een afweging: bij belangrijke zaken zoals medicijnen help je wél, maar bij vergeten huiswerk of gymspullen mag je kind best eens de gevolgen ervaren.
5. Vier de successen
Vergeet niet om de vooruitgang te vieren! Als je kind een hele week aan alles heeft gedacht, is dat een compliment waard. Positieve bekrachtiging werkt vaak beter dan mopperen wanneer het misgaat.
“Ik merk dat je deze week elke dag je sleutel op de juiste plek hebt gelegd. Goed bezig!” Dit soort specifieke complimenten versterken het gewenste gedrag.
Geduld is de sleutel
Bedenk dat vergeetachtigheid bij kinderen normaal is en dat verandering tijd kost. Blijf geduldig en positief. Door consequent te zijn in je aanpak, zul je geleidelijk verbetering zien.
Vergeetachtigheid hoort bij het opgroeien, maar met deze strategieën help je je kind om steeds zelfstandiger te worden. En dat is uiteindelijk wat je wilt: een kind dat leert van fouten en steeds meer verantwoordelijkheid neemt voor de eigen spullen.
Heb jij nog tips die goed werken bij jouw vergeetachtige kind? Deel ze met anderen!
Bron: Eigen ervaring en onderzoek
Beeld: Pexels