Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Opbrengst van de kinderbijslag in contanten

Kinderbijslag: hoe werkt het en waar heb je recht op?

Het ouderschap is een prachtig cadeau, en je kind is de grootste rijkdom die je ooit hebt gehad. Maar het grootbrengen van een kind is best duur. Gelukkig kan je kinderbijslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid om je te helpen met de opvoeding van je kleine.

Wat is kinderbijslag?

Kinderbijslag is een tegemoetkoming om de kosten van een kind te helpen betalen. Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind heeft onder de 16 jaar, heeft automatisch recht op deze financiële bijdrage. Als je pleeg- of stiefkind op jouw adres woont, ontvang je voor dat kind ook kinderbijslag.

Totdat je kind 18 jaar is, kan je recht hebben op kinderbijslag. Dit geldt alleen als hij nog op school zit of werkeloos is. Gaat je kind naar het hbo of de universiteit, dan krijgt je voor hem na zijn 16e jaar geen tegemoetkoming meer.

Hoeveel kinderbijslag krijg ik?

De kinderbijslag is voor iedereen gelijk. De hoogte van je toeslag is dus niet afhankelijk van je inkomen. Als je kind ouder wordt, krijg je twee keer een verhoging. Het bedrag wordt aan het einde van het kwartaal uitgekeerd. Dit bedrag kan je verwachten:

  • Kind 0-5 jaar oud: €219,97 per kwartaal
  • Kind 6-11 jaar oud: €267,10 per kwartaal
  • Kind 12-17 jaar oud: €314,24 per kwartaal

Waar mag ik kinderbijslag aan uitgeven?

Je krijgt kinderbijslag om te helpen de onderhoudskosten van je kind te betalen. Hoe je dit geld gebruikt, is echter aan jou. Het is dus niet verplicht om de toeslag aan spullen voor je kind te besteden. Wil je liever rekeningen betalen of boodschappen doen met het ontvangen geld? Dan is dat toegestaan.

Kinderbijslag aanvragen

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor de kinderbijslag. Nadat je aangifte hebt gedaan van de geboorte, ontvang je binnen 4 weken een brief van de SVB. Daarin staat uitgelegd hoe je de toeslag kan aanvragen.

Heb je al een kind? Dan hoef je niks te doen. Het bedrag wordt automatisch aangepast. Als je kind niet in Nederland is geboren, of als je zelf in het buitenland woont, is het nodig om de geboorte zelf te melden bij de SVB.

Wie ontvangt de kinderbijslag?

Aan het einde van ieder kwartaal wordt het bedrag overgemaakt aan de ouders van het kind voor wie kinderbijslag wordt ontvangen. Zijn je partner en jij gescheiden? Dan ontvangt de ouder bij wie het kind staat ingeschreven het geld. Bij een co-ouderschap kan het bedrag worden verdeeld.

Dubbele kinderbijslag

Soms heb je recht op extra kinderbijslag. Dit geldt bijvoorbeeld als je kind een handicap heeft. Hiervoor moet je vaak extra kosten maken, zoals aanpassingen aan je woning of externe huisvesting voor je kind. Je kan deze extra tegemoetkoming aanvragen bij de SVB.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.