Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Kinder-kwesties

Kinder kwesties; Ongehoorzaam

Kinder kwesties.
Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous Mama beantwoordt ze ook opvoedvragen. Heb je een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@fabulousmama.nl.

Kinder-kwesties-1

Kinder kwesties; Ongehoorzaam

Mijn zoontje van vier is net begonnen op de basisschool. Hij vertelt me dat hij vaak niet lief is geweest tegen de andere kindjes en van de juf straf krijgt. Hij mag dan bijvoorbeeld niet meespelen in de poppenhoek. Vanwege corona komen we de laatste tijd het schoolgebouw niet in en hebben we minder contact met de juf. Laatst kwam ze wel bij het ophalen even naar mijn man toe om te vertellen dat ons zoontje de laatste tijd regelmatig stout is en ze hem dan wil leren om lief te zijn voor de andere kindjes door hem in de strafhoek te zetten. Heb je tips wat wij thuis kunnen doen? Hij zit nog maar net op school en ik wil voorkomen dat hij gezien wordt als het ongehoorzame jongetje en wordt buitengesloten.

Lief zijn, leer je door te doen. Of de strafhoek nou zo’n geweldige oplossing is? Ik hoop dat het meer dient als een time-out momentje. Thuis kun je zeker wat betekenen, want samen spelen kun je leren. De stappen zijn: voordoen, meedoen, nadoen. En daarbij doen alle functies mee: horen, kijken, voelen, bewegen, je inleven en communiceren. Gaat dat allemaal een beetje gelijk op, dan verloopt samenspel harmonieus en soepel.

Lief zijn, leer je door te doen.

Wat jullie zoontje nog moet leren, is spelen met oog voor zijn klasgenoten. Neem de tijd om te oefenen door samen met hem dingen te doen: spelen en opdrachtjes en klusjes uitvoeren. Bepaal samen het plan, verdeel de rollen en bespreek met hem het verloop en de regels. Benoem welk gedrag je waardeert en leg bij een verschil van inzicht uit wat daarvoor de reden is. Door te praten houd je contact over het verloop en kan hij zijn gedrag hierop aan leren passen.

Laat hem thuis ook met klasgenoten spelen en kijk toe, benoem wat je waardeert en leg bij verschil van inzicht uit. Dit helpt om zijn gedrag steeds beter af te leren stemmen op zijn vriendjes en vooral in vrije spelsituaties.

In de nieuwste Fabulous Mama 1-2021, lees je nog meer kinder kwesties. Deze bestel je hier.

Fotografie Shutterstock.com

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.