Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
kinder-kwesties

Kinder kwesties; Angstig voor dieren

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous Mama beantwoordt ze ook opvoedvragen. Heb je een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@fabulousmama.nl.

Kinder kwesties; Angstig voor dieren

Mijn dochter van vijf is al van jongs af aan heel angstig voor kleine en grote huisdieren. Ook met een bezoekje aan de kinderboerderij doe ik haar geen plezier. Heb je tips?

Kinderen die angstig reageren op dieren vinden het vaak lastig om zich staande te houden tegenover hun wisselende en ‘onvoorspelbare’ gedrag. Eigenlijk zijn ze uit zichzelf niet zomaar toegerust voor deze kennismaking. Een plaatje tonen, een verhaaltje lezen, of een filmpje kijken is vaak de eerste stap. Zo leren kinderen associaties opbouwen: het lammetjes is lief en zacht, de koe zegt boe. Op afstand leren kijken kan een volgende stap zijn. Rustig en veilig observeren; wat doet het dier, hoe ruikt het dier, hoe woont het dier, wat eet het dier? Vooral veilig, om niet onrustig, of angstig te worden. Kinderen die snel overprikkeld zijn doen hier lang over.

Leer je dochter kijken en zich gerust te voelen. Stimuleer haar nieuwsgierigheid en ga met haar op zoek naar informatie. Maak keuzes: een konijn in een hok bekijken is minder spannend dan op een stel loslopende kippen aflopen. Bedenk een plannetje voor een kort, gericht bezoek aan de kinderboerderij. Geef haar de tijd om haar onrust en gevoel van onveiligheid onder controle te krijgen. Erken haar gevoelens. Ze moet eerst op zichzelf leren vertrouwen om vervolgens nader kennis te maken met de dieren om haar heen.

 

In de nieuwste Fabulous Mama 1-2021, lees je nog meer kinder kwesties. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.