Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Houd

Houd de kinderopvang betaalbaar

85 % van de ouders gaat in 2023 meer betalen aan kinderopvang. Dit komt omdat de overheid het maximum te vergoeden uurtarief in 2023 onvoldoende indexeert (slechts 5,6%). Ouders krijgen hierdoor te maken met een toename in de netto kosten van € 40 tot circa € 3.200,- per jaar. 

Houd de kinderopvang betaalbaar

Minister Van Gennip laat de ouders in de kou staan en wilt pas in 2024 weer kijken naar een hoger tarief. Wij willen met heel veel handtekeningen van ouders de minister overtuigen dat ze NU de tarieven moet aanpassen aan de werkelijke inflatie per 2023.
De kinderopvang wordt anders voor veel ouders onbetaalbaar, met name de lage en middeninkomens.

Alles is duurder, maar de kinderopvang stijgt van netto 5-100%, bovenop alle andere toegenomen kosten. Sterker nog: de netto kosten voor de kinderopvang zijn naast de energierekening de grootste prijsstijging in 2023. Twee weken geleden kwam in het nieuws naar buiten dat de netto bijdrage (het deel waar je geen kinderopvangtoeslag over krijgt) flink omhoog gaat door verandering in bruto tarieven (gemiddeld 8,7%) en een achterblijvende stijging vanuit de overheid (+5,6%). Dat geldt voor alle soorten opvang én alle inkomens. Hoe moeten we dit allemaal gaan betalen?

Lage én middeninkomens hard getroffen

Marijke: “Ik werk zelf in de kinderopvang, drie dagen per week. Ik verdien € 24.000 per jaar en betaal nu netto € 2.608 aan kinderopvang. Dit wordt in 2023 € 3.805, dus € 1.197,- meer. Hoe kan ik dat betalen?”

Oók de middeninkomens krijgen te maken met een flinke stijging. Verdien je € 75.000 per jaar, dan betaal je – om twee kinderen drie dagen naar de opvang te brengen – € 1.500 netto meer in 2023 (€ 8.600 in 2023 versus € 7.100 in 2022), uitgaande van het gemiddelde uurtarief in 2023 van € 9,72. Dat kan dus nog duurder gaan uitvallen als het tarief hoger ligt.

Houd Help je mee?

Vind jij ook dat de kinderopvang voor iedereen betaalbaar moet zijn? Teken dan hier de petitie!

 

Dit artikel is tot stand gekomen is samenwerking met nettobijdrage.nl

 

 

 

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.