Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Hoe overleef ik moeder zijn

Hoe overleef ik…. moeder zijn?

Haar dochter is inmiddels al tien en na jarenlang tips geven voor het moederschap vindt Eva het tijd voor nieuwe avonturen. Maar niet na een laatste ultieme Hoe overleef ik… Zo geniet je tussen het survivallen door van het moeder-zijn, volgens Eva.

Met Hoe overleef ik het schoolplein? trapte ik deze rubriek af. Drie jaar later heb ik tips gegeven voor zwemles, driftbuien, speelafspraakjes, de kraamtijd, avondspits, borstvoeding en nog tientallen andere uitdagende aspecten van het ouderschap. Wat een improvisatietalent, weerbaarheid, inlevingsvermogen en vooral liefde vereist het toch om een kind groot te brengen. Wat een ontdekkingstocht is het toch. Vooral naar jezelf, want niets confronteert je meer met jezelf dan moeder zijn. En wat zijn wij ouders streng, vooral voor onszelf. We willen het zo graag allemaal perfect doen, wat een onmogelijke opgave is, en dan moeten we ook nog genieten…

Overlevingsstand

Genieten, dat lukte mij de eerste weken, zelfs maanden totaal niet. Ik was geen ‘babymoeder’ en het slaapgebrek en de onzekerheid overheersten mijn leven. Tegelijkertijd hield ik meteen zielsveel van mijn dochter en was ik zo dankbaar dat ik haar had, maar dat maakte het schuldgevoel alleen maar groter. Ik denk dat ik wel een paar jaar op de overlevingsstand heb gestaan (aan de kersverse moeders: maak je geen zorgen, ik was een extreem geval). Maar toen kwam ik in mijn nieuwe rol. Ik vind mijn leven nu zelfs relaxed en geniet met volle teugen.

In deze laatste Hoe overleef ik… deel ik mijn negen allerbeste adviezen van de afgelopen drie jaar. Volg ze op en je zit gebeiteld. Nee, dat is natuurlijk een grapje. Elke moeder moet haar eigen weg vinden – sorry, guys – maar het lukt jullie uiteindelijk allemaal. Dat weet ik zeker.

 

Je leest meer in Fabulous Mama 7-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.