Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Hoe overleef ik… De dood van een huisdier?

De dood van een huisdier?

O jee… Minoes wordt niet meer wakker, of Nemo drijft ondersteboven in z’n kom. Gelukkig weet Eva hoe je je kind helpt de dood van een huisdier te verwerken.

“We hebben wel een kat met lang haar in de gracht gevonden, dood.” Mijn hart sloeg een slagje over. Het zou toch niet… Ik had Amivedi – een organisatie voor vermiste en gevonden huisdieren – gebeld omdat onze kat Nino al een paar dagen niet was thuisgekomen. “Zal ik een foto sturen?” vervolgde de mevrouw van Amivedi. “Graag.” Ik hing op en ververste mijn mail, terwijl ik met een schuin oog keek of mijn kleuter zich nog vermaakte voor de televisie. Ze was vijf en net begonnen in groep 2. Ping. Nieuwe mail.

Met ingehouden adem opende ik de foto… het was hem. Hij zag er een beetje gek uit, zo in de vriezer van de Dierenambulance, maar ik herkende hem direct. “Mama.” Snel legde ik mijn telefoon neer. “Weet je al iets over Nino?” Mijn scherpe vijfjarige ontging niets. “Lieffie, ik hoor net dat Nino overleden is.” Grote geschrokken ogen. Dan een dierlijke schreeuw. “Nee! Ninoooooooo.” O, hoe ging ik hier nou weer mee om?

Snuffelen

De dood van een huisdier is altijd verdrietig en kan op een kind erg veel impact hebben. Kinderen zijn vaak extreem gehecht aan dat dier dat er al was sinds… forever. Ik bedoel: toen ik met mijn pasgeboren dochter in de maxi-cosi uit het ziekenhuis kwam, kwam Nino meteen snuffelen. Mijn dochter had haar hele leven met die kat doorgebracht. Vaak is het overlijden van een huisdier de eerste keer dat kinderen met de dood geconfronteerd worden. Vind dan als ouder maar eens de juiste woorden. Ik heb ermee gedeald en het liep goed af, dus bij deze mijn zeven beste tips…

De tips zijn te lezen in de nieuwste editie Fabulous Mama 6-2021. Deze bestel je hier! 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.