De zon is volop aan het schijnen, tijd om eens te kijken in de buitenmusea, deze keer namen wij een kijkje bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Een dagje uit en je wanen in een andere wereld? Dat is bij het Zuiderzeemuseum het geval. Het is een museum dat uit twee delen bestaat: een binnenmuseum dat je kunt zien als de schatkamer van de Zuiderzee met unieke stukken en tentoonstellingen.
Aan de andere kant ligt het buitenmuseum en daar kom je dus terecht in die totaal andere wereld. Je komt namelijk terecht in een dorp waar de tijd heeft stilgestaan. Een dorp pal naast het IJsselmeer, voorheen dus de Zuiderzee. Wij nemen je mee naar het buitenmuseum. Waar we heel wat uren hebben doorgebracht.
Het buitenmuseum
Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum is een openluchtmuseum en is behoorlijk groot. Je bent er dus niet zomaar uitgekeken. Sterker nog, hier kan je met gemak een hele dag met het gezin doorbrengen!
Een tijd waarin het leven heel moeilijk was. Het buitenmuseum toont het leven rond de Zuiderzee tussen 1880 en 1930; de laatste periode voor de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932. De mannen vaarden op de Zuiderzee met alle risico’s die daarbij hoorden en de vrouwen zorgden voor de grote gezinnen. Er was veel armoede en onzekerheid. Ook de kinderen moesten al op jonge leeftijd hun steentje bijdragen. Voor en na schooltijd werkte je om het huishoudpot aan te vullen of je zorgde voor broertjes en zusjes en verrichtte klusjes in huis.
Vissersman Riekelt
Het leven van toen maakt een diepe indruk op Maud en Jynthe. Het was voor de meiden maar lastig te geloven dat er zulke grote gezinnen leefden in zulke kleine huisjes. De meiden waren met name onder de indruk van het verhaal van Riekelt Weerstand, de man die ‘woont’ op het eiland Urk. Riekelt vertelt dat hij visnetten maakt voor zijn zoon. Maar ook vertelt hij dat de ‘overbuurvrouw’ weduwe is, haar man en zoon zijn ‘op zee gebleven’ . In eerste instantie begrijpen de meiden niet wat hij hiermee bedoelt, maar opeens snapt Maud wat Riekelt hiermee bedoelt.
Zelf ervaren en spelen
In het Zuiderzeemuseum zijn een heleboel enthousiaste medewerkers te vinden die de kinderen heel graag vertellen over vroeger en hen ook echt dingen willen leren. Het blijft dus niet alleen bij kijken en lezen.
Maud en Jynthe spelen met Oudhollands speelgoed op het plein en rennen in de rondte met een hoepel. Het is ontzettend leuk om te zien dat de meiden met zulk ‘simpel’ speelgoed zich zo goed kunnen vermaken.
Eten en drinken
Tussendoor hebben we lekker wat gedronken en een gebakje gegeten. De prijzen voor eten en drinken zijn hier niet duurder dan ergens anders en er is volop keuze. Onder andere versgerookte vis is en niet te vergeten een snoepwinkeltje voor de kinderen. Bij mooi weer is er buiten een groot terras met uitzicht op het dorp.
Zoveel te zien
Je komt tijdens dit bezoek ogen te kort, overal waar je kijkt zie je wel iets bijzonders. Van de kerk tot de bijzondere huisjes en van de school tot dijk en de molen. Het dorp is ontzettend uitgebreid en je mag overal naar binnen om een kijkje te nemen.
Kortom, een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is echt de moeite waard, maar ga op tijd want er is zoveel te zien. Kijk op www.zuiderzeemuseum.nl voor alle evenementen en tentoonstellingen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Zuiderzeemuseum.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.