Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Jong kind met hersenvliesontsteking ligt op de bank te slapen

Hersenvliesontsteking: zo herken je het!

Gepubliceerd op: 19 mei 2019

Hersenvliesontsteking (meningitis) is één van de meest gevreesde ziektes onder jonge ouders. Het is ook een enge ziekte; hij ontstaat heel snel en kan fataal aflopen. Gelukkig is de kans dat je kindje dit krijgt niet zo groot. Om je extra gerust te stellen, lees je hier precies hoe je hersenvliesontsteking kan herkennen en wat je moet doen als je kind symptomen vertoont.

Hoe ontstaat hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. De virusvariant verloopt meestal minder ernstig. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan als complicatie van de mazelen. Bij bacteriële meningitis is het verloop vaak ernstiger. Dat is dan ook de vorm waar de meeste mensen bang voor zijn.

Verschillende bacteriën kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is de Meningokok. Deze bacterie komt bij veel mensen voor in de neus of keel. Als deze bacteriën de bloedbaan binnendringen, veroorzaken ze een ernstige infectie. Deze kan via het hersenvocht bij de hersenvliezen terecht komen, waardoor meningitis ontstaat.

Symptomen hersenvliesontsteking

De eerste symptomen van hersenvliesontsteking lijken op griep. Vaak ontstaan de klachten spontaan en verergert de situatie heel snel. Als je kind de volgende symptomen heeft, bel dan direct de huisarts:

  • (Hoge) koorts
  • Misselijkheid en overgeven
  • Ernstige hoofdpijn
  • Nekkramp: je kind kan de kin niet op de borst leggen
  • Sufheid en verwardheid
  • Gevoeligheid voor prikkels
  • Paarsrode vlekjes die niet verbleken als je erop drukt
  • Epileptische aanvallen
  • Rugpijn en spierpijn in armen en benen

Bij baby’s kan ook luierpijn optreden. Dit betekent dat je kindje pijn heeft als je zijn beentjes optilt om de luier te verschonen. Hierbij worden de hersenvliezen opgerekt, wat pijnlijk is in het geval van meningitis.

Behandeling meningitis

Als je kind inderdaad hersenvliesontsteking heeft, moet hij in het ziekenhuis worden opgenomen. Hier krijgt hij antibiotica om de ziekteverwekker te bestrijden. Daarnaast krijgt hij pijnstillers om de klachten te verlichten. De kans op herstel is onder meer afhankelijk van de leeftijd van je kind en de oorzaak van de meningitis. Ongeveer 1 op de 7 tot 15 kinderen overlijdt.

Omdat hersenvliesontsteking erg besmettelijk is, moeten andere gezinsleden soms preventief behandeld worden. Jullie krijgen dan een antibioticakuur om eventuele ziekteverwekkers te doden voor ze in je bloedbaan terecht kunne komen.

Het herstel duurt meestal ongeveer twee weken. Een derde van de patiënten houdt klachten over aan meningitis. De ernst hiervan verschilt per persoon. Gevolgen als een waterhoofd, gehoorverlies en leer- en gedragsproblemen komen regelmatig voor.

Vaccinatie en hersenvliesontsteking

In het Rijksvaccinatieprogramma worden vaccins aangeboden voor de belangrijkste veroorzakers van meningitis: Haemopilus influenza B, pneumokokken en meningokokken. Hierdoor komt de ziekte gelukkig minder vaak voor.

In 2015 is het vaccin uitgebreid, waardoor nu tegen alle typen meningokokken ingeënt kan worden. Als je kind deze uitbreiding gemist heeft, kan hij met 14 jaar alsnog de volledige prik krijgen. Zo is hij goed beschermd tegen deze nare ziekte.

Nooit meer iets missen? Abonneer je nu op fabulous mama en profiteer van mooie aanbiedingen!

Platte cover

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.