Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Help! Mijn kind hoort slecht, wat nu?

Als moeder heb je altijd al een scherp instinct wat betreft je kinderen. Mocht je als moeder het gevoel hebben dat er iets niet helemaal klopt met het gehoor van je kind, dan is het tijd om actie te ondernemen. Gehoor speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van jouw kleintje en het is belangrijk om gehoorproblemen aan te pakken het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. In dit artikel vind je een stapsgewijze gids om je te helpen omgaan bij het omgaan met de situatie en de juiste stappen te ondernemen.

Stap 1: observeer je kind en herken het probleem

Als jij denkt dat jouw kind moeite heeft met horen, is het eerste wat je moet doen, goed observeren. Let op hoe je kind reageert op geluiden en gesprekken. Merk je dat ze vaak vragen om herhaling of dat ze gefrustreerd lijken als ze niet begrijpen wat er wordt gezegd? Let op of ze luisteren naar zachte geluiden, zoals fluiten of rinkelende belletjes.

Stap 2: ga in gesprek met professionals

Het is tijd om met de experts te praten. Een kinderarts of een audicien zoals van Boxtel Hoorwinkels kan helpen bij het uitvoeren van gehoortesten. Deze tests zijn pijnloos en geven een duidelijk beeld van het gehoor van jouw kind. Als jouw zorgen worden bevestigd, zal dit het begin zijn van het vinden van oplossingen.

Stap 3: bij een daadwerkelijk gehoorprobleem

Als de gehoortest aangeeft dat er inderdaad een gehoorprobleem is, is het tijd om te kijken naar de vervolgstappen. Maar maak je geen zorgen, moeder. Je staat er niet alleen voor. Hier zijn een paar opties:

Het behandelplan voor jouw kind

Afhankelijk van de ernst van het gehoorverlies, zal een audicien of een andere professional een behandelplan voorstellen. Dit kan variëren van hoortoestellen tot chirurgische ingrepen. Afhankelijk van wat het beste is voor jouw kind.

Onderwijsondersteuning

Mocht jouw kind al op school zitten, kan de school ondersteuning bieden. De school kan extra hulpmiddelen aanbieden om ervoor te zorgen dat je kind niet achterblijft op de lesstof.

Emotionele ondersteuning voor het kind

Het kan voor jouw kind een behoorlijke intense situatie zijn om te beseffen dat ze niet zijn zoals anderen. Het is noodzakelijk om emotionele ondersteuning te bieden en dat het kind weet dat je er als moeder altijd voor ze bent.

Stap 4: hoe eerder hoe beter!

Herinner jezelf eraan dat vroege interventie de sleutel is. Hoe eerder je het gehoorprobleem aanpakt, des te beter je kind zal kunnen omgaan met de uitdagingen en des te positiever de langetermijnresultaten zullen zijn.

Stap 5: ook jij als moeder bent belangrijk

Zorg dus goed voor jezelf! Dat jouw kind nu jouw volledige aandacht nodig heeft, begrijpen wij volledig. Toch is het belangrijk om ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Dit kan een behoorlijke emotionele periode zijn, daarom is het des te belangrijker dat jij als moeder veerkrachtig blijft en laat zien dat het goed komt.

Dus lieve mama, als jij denkt dat jij kind moeite heet met horen, ben jij de belangrijkste persoon om actie te ondernemen. Het kan behoorlijk intens lijken maar onthoudt dat je niet alleen bent. Professionals staan voor jullie klaar om jullie te begeleiden en te ondersteunen. Door vroegtijdig op te merken dat het gehoor niet is zoals het moet zijn, kan je jouw kind helpen om de wereld van geluiden weer in volle glorie te ontdekken. Succes!

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.