Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Jong meisje kijkt in de camera

Dit zijn de 7 stappen om een lief kind op te voeden – volgens Harvard

Onderzoekers van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard hebben onderzoek gedaan naar opvoeding. Uit hun bevindingen hebben zij zeven tips opgesteld die ouders kunnen gebruiken om hun kids nóg leuker te maken. Natuurlijk is ook dit geen gouden standaard en mag je je kinderen opvoeden zoals je wil, maar het is altijd interessant om over na te denken. Dit zijn volgens de onderzoekers de beste opvoedtechnieken:

1. Breng regelmatig tijd met je kinderen door

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de dagelijkse routine kan je dit makkelijk vergeten. Door regelmatig écht het gesprek aan te gaan met je kind, creëer je een open sfeer. Je kids voelen zich gewaardeerd en gezien. Bovendien leren ze hierdoor om zelf ook betere gesprekken te voeren, en daarmee diepere relaties aan te gaan met de mensen om hen heen.

2. Wees een sterk rolmodel en een mentor

Je kinderen leren de eerste jaren van hun leven voornamelijk door naar jouw voorbeeld te kijken. Dat betekent zeker niet dat jij altijd perfect moet zijn, integendeel. Door ook te laten zien hoe je omgaat met tegenslagen en vergissingen, leer je je kind heel waardevolle lessen.

3. Wees duidelijk en vriendelijk

Grenzen aangeven kan best moeilijk zijn, maar je kind heeft ze nodig om zich veilig te voelen. Leg vooral prioriteit bij vriendelijkheid. Dit doe je door zelf op een vriendelijke maar besliste manier regels te stellen. Maar ook door afspraken te maken over vriendelijkheid naar anderen toe. Vergeet niet om je dankbaarheid te tonen als je kinderen zich aan een afspraak houden. Dat geeft een mooi voorbeeld.

4. Geef je kind voldoende verantwoordelijkheden

En leg hierin de nadruk op zorgzaamheid en het helpen van anderen. Je kinderen mogen best weten dat jij niet alles alleen kan doen in huis. Door hier open over te zijn, leren ze wat hun verantwoordelijkheid is in jullie huishouden. Dit vergroot de kans dat ze later in de ‘echte wereld’ ook hun steentje willen bijdragen.

5. Geef je kids voldoende perspectief op de rest van de wereld

Hier in Nederland is de kans gelukkig vrij groot dat je kind een gelukkig leven leidt. Leer hem om daar dankbaar voor te zijn, en laat af en toe zien dat niet iedereen zoveel geluk heeft. Alleen in ons land leeft 1 op de 10 gezinnen in armoede. Door daar regelmatig bij stil te staan, wordt je kleine zich al snel bewust van de rest van de wereld. Dit maakt hem empathischer en vriendelijker.

6. Moedig je kinderen aan om zich in te zetten voor de wereld

Iedereen kent wel het verhaal van Meghan Markle en de zeepreclame (zie het filmpje hieronder). Dit maakt maar weer eens duidelijk dat ook een kind invloed kan hebben op de wereld. Moedig jouw kinderen dus ook zeker aan om actie te ondernemen als ze ergens onrecht zien. Een goede discussie, waarin verschillende kanten van het probleem worden belicht, kan al veel helpen.

7. Help je kinderen om gevoelens te herkennen

Dit is er eentje waar zelfs volwassenen vaak moeite mee hebben. Toch is het heel belangrijk om emoties te herkennen, dit is namelijk de eerste stap om er rustig mee om te gaan. Dit zorgt ervoor dat je kind later beter met conflicten kan omgaan en beter begrijpt wat anderen denken en voelen. Hierdoor zal hij begripvoller, empathischer en vriendelijker zijn naar zijn medemensen.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.