Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
GoKids blog Zuid-Holland

Zomerse uitstapjes voor kinderen in Friesland!

Dit artikel is een gastblog van Go-Kids, de leukste uitjes-site voor ouders. Voor fabulous mama vertellen zij iedere maand iets over de leukste plekken in een provincie in Nederland. Ze delen hun ervaringen en geven je tips over de verborgen parels in de provincie, waar je heerlijk met je gezin naar toe kunt gaan.

Hoi, wij zijn Go-Kids, de leukste site van Nederland voor ouders en kinderen, vol met ideeën en tips om eropuit te gaan! Dit jaar word je iedere maand voorzien van de leukste erop uit tips per provincie. Ideaal voor een dagje, weekendje of vakantie in eigen land. Deze maand een aantal activiteiten en erop uit tips voor het hele gezin, in Friesland!

Super leuke en typisch Friese plekjes voor gezinnen

Friesland is een populaire vakantiebestemming, deze provincie staat niet voor niets op nummer 3 in de top 10 van Europese bestemmingen in de Lonely Planet reisgids. Vaak valt er voor de Friezen zelf ook nog meer dan genoeg te ontdekken in de eigen provincie. Het Friese ‘land’ is zo afwisselend, hier maak een in een mum van tijd een mini wereldreis.

Ga city-hoppen, bijvoorbeeld langs de 11 steden. Ga natuur-hoppen, er is genoeg variatie want Friesland telt maar liefst vier verschillende nationale parken! Eerst een rondje bos, boottochtje over het meer, uitwaaien aan zee, het is allemaal mogelijk op korte reisafstand van elkaar. En natuurlijk kun je in Friesland ook super goed eiland-hoppen, niet alleen op de Wadden ook in het Friese Merengebied zijn veel (onbewoonde) eilandjes om te ontdekken!

Waddenzee

Varen en fietsen rondom de Friese Meren

Friesland is een feestje met kinderen, want water heeft vaak een grote aantrekkingskracht op kinderen. Tijdens een vakantie of dagje uit in Friesland zul je altijd merken dat water een belangrijke rol speelt in deze provincie. Je kunt op verschillende manieren het water op. Sloep varen met het hele gezin is wel echt dé ideale gezinsactiviteit.

Huur voor een dagje een (electro) sloep en ervaar zelf de vrijheid! Vaar naar de vele havenstadjes met gezellige terrasjes, onderweg kun je bij veel van deze restaurantjes aanleggen. Of neem zelf een goedgevulde picknickmand mee en zoek een mooie aanlegplaats midden in de natuur. Zo’n dag kan in ieder geval niet meer stuk!

Zit je liever niet zelf aan het roer? Laat je dan varen. Stap op en vaar mee met een rondvaartboot. Bij RCN de Potten aan het Sneekermeer, kun je zowel terecht om, zonder vaarbewijs, een boot te huren als om op te stappen en mee te varen het voormalig stoomschip de “Johanna Jacoba”. Lekker ontspannen meevaren terwijl enthousiaste vrijwilligers je van alles vertellen over de omgeving onderweg, het schip zelf en het leven op en rond het water.

Er zijn ook vele verschillende fietsroutes om de waterrijke omgeving te verkennen. Met het fietsroutenetwerk kun je je eigen fietstocht uitstippelen. Je kunt een fietstochtje heel gemakkelijk combineren met een kleine overtocht per fietspont, een belevenis voor de kinderen! Er zijn meer dan 10 verschillende fietspontjes in Friesland!

De top 3 attractieparken in Friesland

Naast veel water, leuke stadjes en mooie natuur vind je in Friesland natuurlijk ook nog andere super leuke uitjes voor kinderen. Er zijn hier geen mega grote en massale pretparken, maar op deze plekken vermaken de kids zich zeker een dagje:

  1. Duinen Zathe – een attractiepark in Appelscha, vlakbij de grens met Drenthe. Naast de vele attracties zijn er klim- en klautertoestellen, voor jong en oud. En het Verkeerscircuit van Verkeerspark Assen is naar attractiepark Duinen Zathe verhuisd! Het park werkt volgens het all-in principe, je betaalt één vaste entreeprijs voor onbeperkt toegang tot alle attracties inclusief eten en drinken.
  2. Sybrandy’s Speelpark – een speeltuinpretpark midden in de bossen van Gaasterland, in de zuidwesthoek van Friesland. Er zijn een flink aantal echte attracties, veelal zonder geluid en licht en super veel speeltoestellen, ook voor de aller kleinsten. Helaas sluit Sybrandy’s Speelpark, na 55 jaar, haar deuren. Zondag 25 augustus 2019 is de laatste dag om dit super leuke park te bezoeken!
  3. De Naturij – de grootste kinderboerderij van het noorden. Hier bewonder je niet alleen een koe, geiten en schapen maar ook vogelspinnen en slangen! En nog veel meer leuke dieren. Er is een grote speeltuin, een Verkeerstuin en een indoor speelhal waar volop geklommen en geklauterd kan worden. Vergeet niet het Natuurspeelbos te ontdekken, met meerdere natuur-ontdekpaden, waaronder een Blotevoetenpad. De Naturij is een uniek recreatiegebied, gelegen aan de rand van Drachten.
Plattegrond kinderboerderij de Naturij in Drachten 2019 2.0

Spelen op een echte Friese boerderij

Friesland is natuurlijk ook bekend van haar prachtige uitgestrekte groene landschappen met koeien! Dit zijn de plekjes om te genieten van een weids uitzicht en het boerenleven.

Boer Barts’ Speelboerderij.

Hier kunnen kinderen écht buiten spelen! En terwijl de kinderen al spelend leren waar het eten op ons bord vandaan komt, terwijl jij kunt relaxen! In het restaurant zijn veel gezonde opties, met eigen producten zoals yoghurt, vlees en eieren.

IJs- en beleefboerderij Boereiis

Speelweide op de Beleef- en ijsboerderij Boeriis in Akkrum

Bij Boereiis wordt op ambachtelijke wijze, heerlijk Fries roomijs gemaakt. Met de verse melk van de koeien op de boerderij. Je bent altijd welkom om even een kijkje te nemen bij deze koeien! En er is natuurlijk ook een geweldig leuke speelweide!

Hier wordt de zomer gevierd!

Je hoeft je hier niet te vervelen deze zomer, de agenda van Go-Kids Friesland staat vol met evenementen en activiteiten!

Ben je in al in Friesland of kom je hier vakantie vieren sla dan de website of Instagram volgt, zodat je altijd op de hoogte bent van de leukste uitstapjes!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.