Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Halloween pompoenen met lampje in het donker

DIY: knollen hollen

DIY: knollen hollen

Eind oktober staat in het teken van Halloween, het Amerikaanse griezelfeest waarmee Allerheiligen wordt ingeleid. In de Keltische kalender was 31 oktober oudejaarsavond, want het nieuwe jaar begon op 1 november. Op deze avond kwamen de geesten terug naar de aarde, op zoek naar een lichaam om het komende jaar te bewonen. Om die boze geesten af te weren, droegen de mensen makers.

Ierse migranten brachten het feest naar de Verenigde Staten, waar het feest nog altijd ontzettend populair is. Zij introduceerden ook de jack-o’-lantern, de uitgeholde pompoen met een lampje erin. Dit boze pompoengezicht diende vermoedelijk ook om kwade geesten buiten de deur te hangen. Tegenwoordig gebruiken we hem vooral als leuke decoratie.

Extra leuk: het is heel gezellig om met het hele gezin knollen te hollen en er mooie lantaarns van te maken. Van de schraapsels kan je heerlijke pompoensoep maken. Maak de lantaarn zo eng of zo schattig als jullie zelf willen!

Benodigheden

  • 1 middelgrote pompoen*
  • (elektrisch) waxinelichtje
  • scherp koksmes
  • klein scherp mesje
  • lepel

Eventueel:

  • appelboor
  • ijslepel
  • satéprikkers

* In plaats van een pompoen kan je ook een lantaarn maken van een knolraap, een rode biet, een appel of zelfs een ananas!

Benodigdheden voor het maken van een pompoenlantaarn voor Halloween

Stap 1: de pompoen onthoofden

Snijd met het grote koksmes de pompoen op ongeveer 1/3 helemaal door. Het kleinere stukje wordt de deksel van je lantaarn. Is je pompoen te rond aan de onderkant, waardoor hij niet op zichzelf kan staan? Snijd dan ook een klein stukje van de bodem om hem af te platten. Zo kan je lantaarn strakjes goed in de vensterbank of voor de deur staan.

Doorgesneden pompoen om een lantaarn van te maken voor Halloween

Stap 2: hol de pompoen uit

Verwijder met een lepel alle pitjes en slijmerige draden uit de pompoen en gooi ze weg. Vervolgens kan je beginnen het vruchtvlees weg te schrapen. Bewaar de schraapsels, hier kan je later nog lekker soep van maken. Als het uithollen lastig gaat met een gewone lepel kan je ook een ijslepel of een appelboor gebruiken. Zorg dat de randjes van de lantaarn ongeveer 0,5 – 1 cm dik zijn.

Uitgeholde pompoen om een lantaarn van te maken voor Halloween

Stap 3: snij een gezichtje

Snijd met een klein, scherp mesje de vormen van een gezicht uit de pompoen. Je kan van tevoren de vormen met een pen op de pompoen tekenen. Houd er dan wel rekening mee dat het soms lastig is om die exacte vorm ook uit te snijden. De meeste Halloween-lantaarns hebben alleen ogen en een mond, maar je kan je creativiteit helemaal de vrije loop laten.

Gezichtje gesneden uit een pompoen om een lantaarn te maken voor Halloween

Stap 4: maak de lantaarn af

Zet een waxinelichtje in de lantaarn en steek het aan. Maak met een appelboor of scherp mesje drie gaatjes in de deksel van de pompoen. Dit zorgt ervoor dat je lantaarn beter geventileerd is en dus minder makkelijk in brand vliegt. Vervolgens zet je de deksel weer terug. Vind je het eng om de pompoen zo af te sluiten? Dan kan je met satéprikkers de deksel iets hoger boven de pompoen laten ‘zweven’.

Waxinelichtje in een uitgeholde pompoen om een lantaarn te maken voor Halloween

Eindresultaat

Je jack-o’-lantern kan nu in de vensterbank. Als je het kaarsje aansteekt in de avond, lacht je pompoen je in het donker toe. Laat die boze geesten maar komen, jij bent beschermd!

Halloweenlantaarn gemaakt van een oranje pompoen in de vensterbank voor het raam

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.