Even serieus: als je kind werkt, is dit hét moment om ze te laten zien hoe belastingaangifte werkt. Geen abracadabra, gewoon drie klikken en klaar. We zetten het ff op een rijtje voor je, zodat jij het ze kunt uitleggen (of ze deze post gewoon zelf laat lezen, scheelt weer):
1. Inloggen als een pro
Ze gaan naar Mijn Belastingdienst of gebruiken de app. Daarvoor hebben ze hun DigiD nodig. Geen DigiD? Dan kunnen ze die fixen via digid.nl. Appeltje-eitje.
2. Gegevens checken (ja, dat ene papiertje van de baas is handig)
Met de jaaropgave erbij is het vooral een kwestie van: klopt dit, klopt dat, check! Veel info staat al netjes ingevuld. Lekker makkelijk.
3. Klik, klik, klaar
Is alles correct? Dan is het gewoon even op ‘verzenden’ drukken. En ze zien meteen of ze wat terugkrijgen. Spoiler: in de meeste gevallen is het een leuke verrassing.
4. Show me the money
Aangifte gedaan vóór 1 april? Dan kan het geld zelfs al voor de zomervakantie op de rekening staan. Perfect voor die festivalkaartjes of, laten we eerlijk zijn, een zoveelste lading sneakers.
Nooit eerder aangifte gedaan?
Is je kind al een paar jaar bezig met bijbaantjes, maar nooit aangifte gedaan? Geen paniek: ze kunnen tot vijf jaar terug geld terugvragen. In 2025 betekent dat: 2020 t/m 2024. Gewoon even inloggen via Mijn Belastingdienst, want de app werkt alleen voor vorig jaar.
Crypto check
Heeft je kind crypto? Dan moeten ze dat netjes opgeven in hun aangifte – of jij moet dat doen, als ze nog minderjarig zijn. De waarde van hun coins op 1 januari 2024 telt mee. Kijk ook even de uitlegvideo voor jongeren over crypto’s. Kan geen kwaad.
Meer hulp nodig? Check belastingdienst.nl/jongeren voor uitlegvideo’s, of maak een belafspraak met de Belastingdienst. Ze bijten niet. Echt niet.