Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Wachten

‘Wachten tot je kind er klaar voor is’ is fabeltje van de luierindustrie

Kinderen worden steeds later zindelijk. De gemiddelde leeftijd is nu 3 jaar, terwijl het in de jaren ’40 1 jaar was. Tegenwoordig wachten veel ouders tot ‘het kind er klaar voor is’. Dit is een mythe, aangejaagd door de luierindustrie om miljarden te verdienen. Laat zindelijk worden heeft grote impact op het milieu en gevolgen voor kinderen zelf.

‘Wachten tot je kind er klaar voor is’

Kinderen worden steeds later zindelijk. In de jaren ’40 waren de meeste kinderen rond 1 jaar zindelijk. Nu is dat gemiddelde gestegen tot 3 jaar. Dit komt door het gemak van de wegwerpluier, maar ook door de heersende  opvatting om te wachten ‘tot je kindje er klaar voor is’. Deze tendens is ontstaan in de jaren ’60.

De invloedrijke en charismatische Amerikaanse kinderarts T. Berry Brazelton begon te verkondigen dat ouders moesten wachten tot hun kinderen er klaar voor waren. Deze zienswijze werd ondersteund door het toonaangevende American Academy of Pediatrics (AAP). En nog steeds is het de heersende opvatting over zindelijkheidstraining in de Westerse wereld. Later werd Brazelton een boegbeeld voor Pampers van Procter & Gamble. Hij was voorzitter van de Pampers Parenting Institute en hij promootte Pampers maat 6 in reclamespotjes. Inmiddels zijn er zelfs luiers in maat 8 op de markt.

De Pot Op

Elianne Leeffers (oprichtster De Pot Op) ziet dat ouders ‘wachten tot het kind er klaar voor is’ verwarren met dat het kind uit zichzelf interesse toont in potje of wc. “Je hoeft hier helemaal niet op te wachten. Dat is een fabeltje dat de wereld in geholpen is door de luierindustrie. Dat is een miljardenindustrie. Als kinderen twee jaar later zindelijk zijn, betekent dat twee jaar langer luiers verkopen. De meeste kinderen zijn er echter eerder klaar voor en dat is te zien aan andere signalen dan belangstelling voor het potje of de wc. Maar veel ouders herkennen die signalen niet of zijn bang om iets te forceren.”

Dat kinderen steeds later zindelijk worden heeft een grote impact op het milieu. Een kind in wegwerpluiers produceert zo’n 300 kilo afval per jaar. Dat is zo’n 8% van al het huishoudelijk afval. En wegwerpluiers zijn zeer lastig om te recyclen. Deze ontwikkeling is niet alleen slecht voor het milieu, het heeft ook gevolgen voor kinderen zelf.

Wachten

Kinderen die later zindelijk worden hebben namelijk een verhoogde kans om problemen te ontwikkelen. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat kinderen die pas na hun 3e levensjaar zindelijk worden, vaker last hebben van blaasontsteking, langdurige incontinentie, constipatie of bedplassen. Leeffers: “Bovenstaande blijkt ook uit analyse van de gebruikers van onze zindelijkheidstraining app. Wij raden ouders daarom aan op tijd te beginnen. Dit kan al vanaf 18 maanden.” De Pot Op app is te vinden in de App Store en Google Play Store.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Pot Op. 

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.