Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Knuffel

Knuffel je kinderen

Baby’s die regelmatig geknuffeld worden, ontwikkelen zich beter op allerlei vlakken en die positieve effecten blijven hun hele leven zichtbaar. Hoe werkt dit precies en hoe vaak is ‘regelmatig’?

Knuffel je kinderen

‘’t Is het
beste wat
je voor ze
kunt doen’

‘Het kost een flinke dosis zelfbeheersing om het kindje niet uit het bedje te halen en te sussen. Maar wie volhardt helpt het kleintje bij zijn eerste schreden op weg om ’n flink en beheerst mens te worden.’ In een boekje uit 1960 over de verzorging van Onze baby worden jonge moeders nog aangemoedigd om zichzelf te beheersen en hun baby´s vooral níet te veel te knuffelen. Bij het verzorgen van de baby ging het vooral om reinheid en regelmaat. Baby’s moesten stevig worden ingebakerd en elke drie uur – op de klok – worden gevoed. Huilde de baby? Dan liet je hem of haar gewoon liggen. Een baby veel knuffelen werd gezien als verwennerij.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

Inmiddels weten we dat knuffelen juist goed is voor baby’s. De positieve effecten van knuffelen zijn legio. Het vermindert stress, het verhoogt de weerstand en het geeft een ontspannen gevoel. Het werkt als een pijnstiller en het bevordert genezing en groei. Het stimuleert de spijsvertering, het vergroot het vermogen om te leren en het maakt socialer en vriendelijker. Knuffelen is zo’n beetje het beste wat je kunt doen met en voor je baby. “Je kunt er dan ook niet vroeg genoeg mee beginnen,” zegt Minke den Heijer, orthopedagoog en oprichter van Babykennis Academie, een organisatie die gespecialiseerd is in de mentale gezondheid van baby’s en peuters.

Je leest meer over knuffelen in de nieuwste Fabulous Mama 3-2022. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.