Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

‘Het was alsof er iemand anders in mijn hoofd en lijf zat’

Liselotte (34) wilde dolgraag moeder worden, maar toen ze eenmaal zwanger was, belandde ze in een prenatale depressie. Inmiddels is ze de trotse moeder van Sem (9 maanden). ‘Bij elke echo of mijlpaal dacht ik: ik ben blij dat ie nog leeft, dan hoef ik niet nog een keer die eerste weken te doorstaan.’
Tekst: Thea Tijssen | Beeld: Unsplash

“Ik wilde onwijs graag moeder worden, maar toen ik begin oktober 2022 mijn positieve zwangerschapstest vasthield, was ik daar helemaal niet zo blij mee. Ik dacht: oké, en nu? En dat terwijl ik de maand ervoor nog helemaal in tranen was omdat het niet was gelukt. Twee weken na mijn positieve test merkte ik: ik zit niet helemaal lekker in mijn vel. Het was nog niet heel heftig, maar dat vervelende gevoel ging niet weg.

Ik ben van mezelf nogal hormonaal gevoelig. Ik ben altijd van de ups en enorme downs geweest, maar dit was anders. Bij de eerste echo – met zes weken zwangerschap – merkte ik dat het me nog steeds niet zo veel deed dat ik in verwachting was. Bij negen weken zwangerschap belde ik mijn verloskundige: ‘Ik voel me helemaal niet goed. Het gaat niet lekker en wat ik ook doe, het wordt niet beter.’ De verloskundige vond het goed dat ik aan de bel trok. Ze vertelde me dat veel vrouwen hier in meer of mindere mate last van hebben. Dat was sowieso prettig om te horen. Maar ik voelde ook aan dat dit niet zomaar iets was. Ik had vaak vlagen van somberheid en veel last van huilbuien. Alsof er continu een grijze wolk of donkere sluier over me heen lag.

Bij tien weken hadden we de eerste officiële echo. Die interesseerde me nog steeds niet. Ik merkte steeds vaker dat ik helemaal niet blij was met mijn zwangerschap. Bij elke echo of mijlpaal in die periode dacht ik: nou, ik ben blij dat ie nog leeft, dan hoef ik niet nog een keer die eerste weken te doorstaan. En kunnen we door in de zwangerschap.”

Antidepressiva

“Op een gegeven moment begon ik de baby te voelen, maar ook dat deed me niets. De verloskundige zei eerst nog: ‘Het kan goed dat het na je eerste trimester weggaat.’ Maar dat ging het niet. Het werd zelfs zo erg, dat ik aan een depressie dacht. Toen ik mijn verloskundige dat vertelde, zorgde ze ervoor dat ik direct op de wachtlijst van Psyche & Zwangerschap kwam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de koppeling tussen patiënten en psychologen op het gebied van psychische klachten rondom zwangerschap. Voordat ik zwanger werd, had ik met van alles rekening gehouden. Misselijk worden bijvoorbeeld. Dat kan zo erg zijn dat je de hele dag loopt te spugen. Ik kan heel dik worden en daarna niet meer terugveren. Ik kan opgezwollen enkels krijgen of mijn gezicht kan onder de puisten komen te zitten. Ik had werkelijk óveral rekening mee gehouden, maar níet met een prenatale depressie. Dat was misschien naïef, want ik heb altijd last van mijn hormonen. Maar toch, wie verwacht er nou dat ze depressief wordt tijdens haar zwangerschap?”

Verder lezen? Dat kan in Fabulous Mama 1-2024. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.