Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

een bijzondere medische prestatie

Een medisch bijzondere prestatie: gebroken vliezen vanaf de 17e week

Roos (34) woont samen met haar vriend en haar baby van 5 maanden. Haar zwangerschap ging niet bepaald over rozen, toch bleef ze optimistisch, omdat ze ergens diep van binnen zeker wist dat alles goed zou komen. Zij beleefde een medische bijzondere prestatie omdat ze al gebroken vliezen had vanaf de 17e week.

22 weken zwanger

Het was de 22e week van haar zwangerschap dat Roos erachter kwam dat ze wel heel veel vocht verloor. En dit leek niet geheel op urine. “Ik kon het opvangen en ging hier mee naar het ziekenhuis in Den Haag,” zegt Roos. “In het ziekenhuis werden meerdere tests gedaan. Hieruit bleek dat mijn vliezen inmiddels al gebroken waren. Dat klopte ook met mijn vermoedens. Ik vermoedde namelijk in week 17 van mijn zwangerschap dat ik gebroken vliezen had.

Toen had ik de verloskundige gebeld, maar zij zei dat het geen vruchtwater kon zijn, en dat het vermoedelijk urine was. En dat is niet iets waar je om staat te springen, zo halverwege je zwangerschap. Mij werd verteld dat de bevalling binnen 72 uur zou gaan beginnen en dat het, gezien het aantal weken dat ik zwanger was, een miskraam zou worden. Mijn vriend en ik vreesden voor het ergste, maar ergens hadden we ook het gevoel dat het allemaal wel goed zou komen.

De specialisten in het ziekenhuis zeiden dat als ik veel rust zou houden, ik de baby misschien nog langer bij me zou kunnen houden. Maar dat haast onmogelijk was om de 30 weken aan te tikken. En dat als ik de 32e zwangerschapsweek zou halen, dat we dan de vlag uit zouden mogen hangen.”

Advies

Het advies voor Roos was om op bed te gaan liggen en rust te houden. Ze mocht niet tillen, bukken, reiken en traplopen maar wel bij voorkeur zo veel mogelijk rust houden.  “Er kwam uiteindelijk binnen die 72 uur helemaal geen bevalling. Omdat ik zoveel bedrust heb gehouden, heeft mijn baby toch heel goed kunnen groeien. Uiteindelijk ben ik met 33 weken bevallen. De bevalling kwam spontaan uit zichzelf op.”

Roos’ vriend had thuis alle voorbereidingen getroffen en hield logischerwijs rekening met een prematuur kindje. “Dat bleek achteraf niet nodig. Ons zoontje was namelijk een vrij grote baby van 50 cm en 2600 gram. Dus die premature kleertjes hadden we helemaal voor niets gekocht.” Gezien de uitzonderlijke situatie verbleef haar zoontje nog 8 weken in het ziekenhuis waarna hij 6 kilo woog. Inmiddels hebben Roos en haar vriend een blakend gezond jongetje van 5 maanden dat goed op gewicht is.  “Ik wil graag een stukje positiviteit delen over vroeggeboorte, omdat ik ontzettend blij ben dat ik zo ver ben gekomen.”

Tekst: Fela de Wit, Beeld Pexels.com

Lees ook: het verhaal van Annalotte. Op het krijgen van een miskraam heerst een taboe.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama
magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.