Samen eten wordt nóg gezelliger als je dat eten samen bereidt. En wat is daarvoor de ultieme manier? Fonduen! Hotpots zijn fondues uit Azië, net wat exotischer dan die van ons. Superlekker en met een verrassend (Hollands) drankje erbij! De Nederlandse Bas Robben vertelt je er van alles over.
VEGAN UMAMI BOUILLON
Bas Robben: “Dit recept is gebaseerd op dat van de loeiknappe Andy Baraghani, die recepten schrijft voor het Amerikaanse tijdschrift Bon Appétit (zoek hem maar eens op YouTube). Het is een ongelooflijk rijke bouillon – vooral te danken aan het roosteren van de groenten en de umamirijke ingrediënten miso, gedroogde shiitake en kombu. Ik heb er enkel een tweetal Chinese smaakmakers aan toegevoegd.”
Dit heb je nodig voor circa 2 liter
- 3 el witte miso
- 2 el arachideolie
- 8 gedroogde shiitakes
- 4 stukken kombu van 10×15 cm
- 2 uien, ongepeld en in dunne plakken
- Winterpeen, in dunne plakken
- 1 bleekselderij, in dunne boogjes
- Bol knoflook, horizontaal gehalveerd
- 10 g platte peterselie, met steeltjes
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden. Roer de witte miso, de arachideolie en 2 eetlepels water in een kleine kom tot een glad mengsel. Breek de gedroogde shiitakes en de kombu in stukken boven een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg de ui, winterpeen, bleekselderij, knoflook en peterselie toe en meng door elkaar.
Giet het misomengsel erover en meng goed tot alle ingrediënten zijn ingevet. Bak de ingrediënten 1 uur in het midden van de oven. Schep tussendoor twee keer om zodat alles een beetje kleur krijgt. Doe de geroosterde ingrediënten daarna in een grote soeppan. Voeg de peperkorrels, steranijs en het kaneelstokje toe en giet er 4 liter koud water bij. Breng aan de kook, verlaag het vuur zodat de bouillon zachtjes borrelt en laat zo 1 uur inkoken tot er de helft van overgebleven is. Laat de bouillon afkoelen en giet hem dan door een fijne zeef. Voor een extra heldere bouillon kun je hem ook nog door een koffiefilter schenken. Heb je niet alle bouillon nodig voor je hotpot, bewaar de rest dan in een fles.
POTJE FONDUEN?
Met het nieuwste boek van culinair alleskunner Bas Robben leer je alles over de kunst van een goede hotpot en maak je zelf overheerlijke Aziatische hotpots.
Hotpot Bas Robben € 22,50 Uitgeverij Good Cook B.V.
Je vindt meer recepten in Fabulous Mama 3-2021. Deze bestel je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.