Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Proef maar, je vindt het wel lekker

“Zonder te proeven weet je ook niet of je het lust.” Hoor je het jezelf zeggen? Weigert je kind sowieso alle groenten en fruit? En zegt-ie, zodra het eten op tafel wordt gezet, steevast: ‘Dat lust ik niet’? “Dit is voor veel ouders een herkenbare situatie, zeker voor ouders met een kieskeurige ter”, aldus Iris Vernooij.

Iris Vernooij is pedagoog & (kinder)voedingsdeskundige. Vanuit haar bedrijf STERK & ZOET komt zij vaak dit soort problemen tegen. In de afgelopen jaren ondersteunde zij vele ouders bij de gezonde eetopvoeding van hun kind(eren).

Een positieve sfeer aan tafel is belangrijk

“Niemand wil een negatieve sfeer aan tafel, maar zorgen dat het gezellig blijft aan tafel, is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Juist wanneer je je zorgen maakt over het eetgedrag van je kind”, zegt Iris. Een positieve sfeer aan tafel is belangrijk in de strijd tegen kieskeurig eetgedrag. Daarnaast weten we dat kinderen spelenderwijs goed leren. Iris ontwikkelde daarom ‘Tafelkaartjes met groente en fruit’ die als doel hebben om het proef- én eetplezier aan tafel te vergroten. Binnenkort verschijnt hiervan een derde druk. Op de tafelkaartjes staan korte opdrachten die zorgen voor een leuke sfeer én grappige momenten. Zo staat er op het kaartje van de druif; ‘Een druif heeft een stevige buitenkant. Als je een druif doorbijt, hoor je ook een ‘knak’. Een knakdruif! Wat denk jij? Maakt een grote druif of een kleine druif het hardste knakgeluid?’

De nieuwsgierigheid van een kind is zo waardevol

Kinderen zijn van nature vaak nieuwsgierig. Zo zijn ze meestal best benieuwd naar voeding. Zo pakt een jong kind groente of fruit al snel op en zal een ouder kind eerst met een vork of lepel prikken in het eten. “Juist die nieuwsgierigheid kun je aan tafel perfect inzetten. Dat maakt dat een kind benieuwd is naar groente of fruit en zal het daardoor sneller proeven of leren eten. Zo start je het avontuur van eten”,  aldus Iris.

Leren eten, mag tijd kosten

“Bij de ontwikkeling van leren eten is het eindstation eten in je mond stoppen en doorslikken. Leren eten is een vaardigheid, die tijd mag kosten”, aldus Iris. De tafelkaartjes sluiten daar met de opdrachten en spelletjes perfect bij aan. “Eerst een keer aanraken of kauwen en vervolgens uitspugen, maakt dat je kind op een later moment comfortabel genoeg is om het in zijn/ haar mond te stoppen en op te eten. Zonder aanmoediging, eetafspraken, consequenties of druk, maar gewoon omdat een kind dat zelf wil.”

Meer variatie

In ieder doosje tafelkaartjes zitten 25 verschillende groenten, fruit of peulvruchten. Zo zitten broccoli, venkel, pompoen, peer en appel in editie 1. In editie 2 vind je braam, witlof, boerenkool, sinaasappel en kikkererwten. Zo zit er in ieder doosje misschien groente of fruit die al gegeten worden en soms nieuwe groente- en fruitsoorten om eens te proberen. Op die manier kan het jou en je kind inspireren om voor een andere groente- of fruitsoort te kiezen en zo een uitgebreider voedingspatroon aan te leren.

Ben je benieuwd geworden naar de Tafelkaartjes met groente en fruit? En wil jij je samen met je kind laten uitdagen om het avontuur van proeven aan te gaan? De tafelkaartjes bekijk je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.