Pannenkoeken brengen generaties samen
Nationale Pannenkoekdag draait niet alleen om bakken en eten – hoewel dat natuurlijk de leukste onderdelen zijn. Scholen nodigen ouderen uit of trekken eropuit naar buurthuizen en verpleeghuizen om samen te genieten. Want wat is nou een betere ijsbreker dan een perfect gebakken pannenkoek met net iets te veel poedersuiker?
‘De populariteit van Nationale Pannenkoekdag blijft groeien,’ zegt Dorreke Hachmer, namens de organisatie. ‘Het is een mooie manier om generaties samen te brengen – en om stiekem als volwassene extra pannenkoeken mee te eten.’
Stroop rules, spek volgt, poedersuiker mag blijven
Wat smeert Nederland het liefst op z’n pannenkoek? Stroop is met 24% de absolute koning, gevolgd door spek (18%), poedersuiker (16%) en kaas (15%). Verrassend: 95% van de Nederlanders eet pannenkoeken liever warm dan koud. De overige 5% moet zich echt even achter de oren krabben.
Ook opvallend: 40% van de Nederlanders eet maandelijks een pannenkoek. Meestal als avondeten (67%), maar een dappere 7% begint de dag gewoon met een pannenkoekontbijt.
Pannenkoek bakken: een serieuze aangelegenheid
Volgens het onderzoek is 11,5 jaar de ideale leeftijd om zelfstandig een pannenkoek te bakken. Maar laten we eerlijk zijn: de helft van de vijfjarigen zou het ook al kunnen met een beetje aanmoediging (en een flinke keukenverbouwing als gevolg). Gelukkig vindt 67% van de (groot)ouders het vooral gezellig om samen in de keuken te staan.
Verder blijkt dat ouders zich meer zorgen maken over sociale media dan over kinderen met een koekenpan. Logisch: een Instagram-fail blijft voor altijd, een aangebrande pannenkoek verdwijnt in de prullenbak.
En dan nog een twist: 74% eet pannenkoeken met bestek, terwijl 26% ze gewoon met hun handen grijpt. Wie heeft hier gelijk? Wij zeggen: alles is geoorloofd, zolang je maar niet morst op je witte trui.
Nieuwe trends: minder melk, meer spierballen
Pannenkoeken blijven evolueren (wie had dag gedacht?). De jeugd (<35) gooit steeds vaker havermelk en proteïnepoeder in het beslag, terwijl de 55-plussers traditioneel blijven bakken. Respect voor de klassiekers, maar ook een applausje voor de sportieve pannenkoekbakker.
Verder is het een feit: 75% van de Nederlanders draait de pannenkoek veilig om in de pan, terwijl 25% ‘m spectaculair de lucht in gooit. Fun fact: mannen flippen vaker dan vrouwen. Of dat betekent dat ze ook vaker mislukken, laten we even in het midden.