Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Help

Help, mijn kind wil niet eten! Wat kan ik doen?

Heb je zo je best gedaan op het klaarmaken van een lekkere maaltijd, wil je kind niets eten. Balen! Wat kan je doen? Kindervoedingscoach Dr. Femke van Mama Deli geeft advies.

Help, mijn kind wil niet eten! Wat kan ik doen?

Laten we beginnen bij wat je beter NIET kan doen: je kindje pushen om toch te gaan eten. Denk aan straffen (“als jij je bord niet leegeet dan…”) of belonen (“als je dit eet, krijg je een toetje”).

Door te pushen ga je namelijk voorbij aan het verzadigingssignaal van je kleintje. Dit signaal is cruciaal om een gezonde lichaamsbalans te behouden. Het is dan ook belangrijk dit niet te verstoren.

Pas daarom de volgende regel toe: jij bepaalt als ouder wat je kind eet, je kind bepaalt hoeveel hij eet. Je kind is immers de enige die kan voelen of hij vol zit.

Wil je kind niks eten? Geef dan duidelijk aan wanneer de volgende maaltijd plaatsvindt. Zo weet je kind wat hij kan verwachten. Als de ingrediënten het toelaten, kan je de maaltijd bewaren voor een volgende keer.

Nog 3 tips:

  1. Bied groente en fruit overdag aan. Zo haal je de druk bij het avondeten weg om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.
  2. Achterhaal wat het beste voor jouw kind werkt: ingrediënten gemengd aanbieden of apart. Apart aanbieden kan zomaar voorkomen dat de hele maaltijd weggebonjourd wordt. Blijven hierdoor bepaalde ingrediënten liggen? Geen zorgen, ook het zien van eten is onderdeel van het leerproces. Blijf het dus vooral aanbieden!
  3. Neem bij twijfel altijd contact op met een kindervoedingscoach of huisarts. Je zal zien dat je met deze tips veel meer ontspannen aan tafel kan zitten met je kind. Het haalt de druk eraf. Die fijne sfeer draagt vervolgens weer bij aan de vertering van je eigen eten. Ik zeg win-win!

 

Help Dr. Femke

Dr. Femke is gezondheidswetenschapper, kindervoedingscoach en mama van Issy & Samuel (3 & 5 jaar). Met haar expertise in gezonde kindervoeding adviseert ze Mama Deli op het gebied van productontwikkeling en schrijft ze o.a. blogs voor op hun website. De komende weken zullen ook wij de adviezen van Dr. Femke met jou delen. Wil je meer over dit onderwerp lezen? Bekijk de blogs over gezonde babyvoeding van Dr. Femke op mamadeli.nl.

Heb jij ook een vraag voor Dr. Femke? Mail dan gerust naar drfemke@mamadeli.nl. Zij helpt jou als ouder graag op weg.

 

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mama Deli. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.