Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Dit wil je proeven

Dit wil je proeven!

Ooit verliefd geworden op een stoepje aan de Amsterdamse grachten, nu geroemd om hun explosieve smaken, gastvrijheid en eclectische Aziatische gerechten. De Moluks-Indische Carl Lemette en de Indische Mas van Putten, ook wel bekend als culinair duo De Vrouw met de Baard, maken gerechten met een reisverhaal van het oosten naar het westen. Samen schreven ze twee kookboeken om de recepten van hun Moluks-Indische opa’s en oma’s een podium te geven. Eén van die paradepaardjes, hun duivelse kip met zoetzuur & kurkuma-nasi, is nu te bestellen via de app van online supermarkt Crisp. Daar geven ze samen ook een kijkje in hun boodschappentas, vol met lievelings boodschappen die volgens het culinaire koppel onmisbaar zijn in jouw keukenkastjes.

Dit wil je proeven: culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ brengt zoet met een pitje in dit recept voor Ajam Setan.
Recept uit kookboek JIWA van Carl & Mas exclusief verkrijgbaar via Crisp-app.

Ajam Setan: zoet met een pitje

Carl was DJ en eventmanager, Mas maakte TV-programma’s voor de VPRO, VARA en NTR en werkte als chef. Samen begonnen ze uiteindelijk een restaurant en inmiddels hebben zij twee kookboeken op hun naam staan: Asian Soulfood en JIWA. “Er zit pas echt funk en soul in je gerecht als je na elke hap direct naar de volgende verlangt”, vertelt Mas. En dat zit bij het recept dat zij speciaal voor Crisp-klanten deelden via de app wel goed.

Over de Ajam Setan met nasi kuning vertelt Mas: “Met dit recept maak je van een alledaags kippetje in een handomdraai een authentiek Indonesisch gerecht. Ja, het is pittig, maar je kan de hoeveelheid sambal en pepers natuurlijk aanpassen. De mosterd zorgt dat het zoet van de ketjap en pepers in een zachte balans komen. Het is een gerecht om van te gaan houden en om liefde mee door te geven. Precies wat de gerechten van De Vrouw met de Baard kenmerken: gerechten die je hart raken.”

Carl & Mas’ boodschappentas

Hun Aziatische roots zijn de inspiratie voor creatieve en oldschool gerechten, omgetoverd naar de waarden van nu, in bijvoorbeeld een vegan en vegetarische variatie of door gebruik te maken van lokale, biologische producten. “We houden van goede ingrediënten die je op elk moment kunt gebruiken. Een echt lekkere pindakaas bijvoorbeeld, dat smeren we bij het ontbijt op onze boterham, terwijl we er met het avondeten een kruidige saus van maken. Voor basisproducten als light sojasaus, mosterd, azijn en olie nemen we het liefst af van kleine makers, zodat we zeker zijn van de herkomst en kwaliteit. Want ook dat proef je terug. En er zijn maar weinig dingen zo lekker als een blokje chocola na het eten. Als je reep wordt gemaakt met cacao uit een eerlijke keten, smaakt dat toetje extra zoet.”
Het recept is vanaf vandaag verkrijgbaar via de Crisp-app-app.

Ajam Setan voor 2 personen

Bereidingstijd: 40 min

Ingrediënten:

● 250 gr kippendijen oranjehoen
● 2 knoflooktenen
● 1 rode ui
● 1 limoen.
● 1 rode peper
● 150 g pandanrijst
● 200 ml kokosmelk
● 1 komkommer

Basics en extra’s
● 2 el ketjap manis
● ½ eetl. Sambal
● 5 g Steranijs

Zelf toevoegen
● 1 el neutrale olie
● ½ eetl. dijon mosterd
● 2 tl kurkuma
● 2 el water
● 500 ml water
● 2,5 eetl. Suiker
● 1/2 tl zout
● 4 eetl. Azijn

Bereiding:

1. Snijd de rode ui in halve ringen en de helft van de rode peper in ringetjes.
2. Verwarm het water samen met de suiker, de azijn, het zout en de peper. Laat het mengsel
vervolgens afkoelen.
3. Snijd ondertussen de komkommer in de lengte in dunne plakken met een dunschiller of
kaasschaaf.
4. Voeg de komkommer, steranijs, de helft van de rode ui en de helft van de rode peper bij het
afgekoelde mengsel en houd apart.
5. Hak de knoflook fijn en snijd eventueel de grote stukken van de kipfilet door de helft.
6. Pers het sap van de limoen en meng dit samen met de sambal, dijon mosterd, knoflook, de helft
van de rode peper, de ketjap en de kip.
7. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de gemarineerde kip 5 minuten.
8. Zet het vuur laag en laat de kip vervolgens 10 minuten garen tot de saus ingedikt is en de kip
gaar is.
9. Doe de rijst in een kom of zeef en spoel deze onder koud water. Roer de rijst voorzichtig rond
terwijl je het water laat doorstromen. Dit helpt om overtollig zetmeel van de rijstkorrels te
verwijderen.
10. Voeg ondertussen de rijst toe aan een pan en zet de rijst net onder water. Voeg vervolgens de
kokosmelk toe en de kurkuma. Breng aan de kook en zet het vervolgens het vuur lager. Kook de
rijst in ongeveer 15 minuten gaar en voeg eventueel extra water toe.
11. Schep de rijst op de borden en serveer met de kip en de ingelegde komkommer salade. Garneer
met de overgebleven rode peper.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crisp.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.