Suiker is een brandstof voor ons lichaam. Net zoals benzine voor een auto. Helaas bevat het zoete goedje maar weinig voedingsstoffen. Voedingsexpert Patricia Ploeger legt uit wat suiker nou eigenlijk is en wat het met ons lichaam doet. Ook geeft Patricia waardevolle tips die het maken van verantwoorde eetkeuzes makkelijker maakt.
Alles wat je eet heeft invloed op je gezondheid. Zo ook suiker. Het zit van nature in onder andere groente, fruit en zuivel. En er zijn natuurlijke suikers, zoals ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en honing. Zodra suiker het lichaam binnenkomt, wordt het voornamelijk omgezet in glucose. Van glucose krijgen spieren, organen en vooral ook de hersenen energie. Daarmee is deze stof onmisbaar voor een goede werking van het lichaam. Suiker is dus niet per definitie slecht voor je, zolang je er maar niet té veel van binnenkrijgt. Dat kan namelijk weer zorgen voor overgewicht, een slecht gebit of misschien zelfs diabetes.
Natuurlijk versus toegevoegd
Zijn natuurlijke suikers gezonder dan toegevoegde suikers? Nope! Je lijf verwerkt beide suikers namelijk op dezelfde manier. Het enige verschil is dat producten als groente en fruit, ook vitamines, mineralen en vezels bevatten – wat dit een gezondere keuze maakt! Toegevoegde suikers worden, zoals het woord al zegt, tijdens het produceren van bijvoorbeeld frisdrank, snoep en koek toegevoegd en zijn van nature níét aanwezig. Ze zijn dan ook vaak bedoeld als smaakmakers. Toegevoegde suikers kunnen er snel bij insluipen, want voor je het weet eten jij en je gezin er te veel van. Gemiddeld eten we, volgens het Diabetes Fonds, zo’n honderd suikerklontjes per persoon, per week aan toegevoegde suikers. Dat staat gelijk aan maar liefst 17 (!) punten appeltaart.
Hoeveel suiker is oké? Dit zeggen de experts!
Suiker herkennen is de eerste stap om ervoor te zorgen dat je er ook daadwerkelijk minder van eet. En nee, rigoureus suiker skippen uit je dieet hoeft niet. Zolang je gedurende de dag maar in de gaten houdt wat je zoal eet. De stille killers komen uit de extraatjes die je -al dan niet onbewust- eet. Het voedingscentrum adviseert dat je drie tot vijf keer per dag kunt kiezen voor iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Peijnenburg heeft nu een naturelvariant van haar bekende koek, zonder toegevoegde suikers. En ja, die smaakt net als het origineel. Het is dus niet alleen een lekker, maar ook een verantwoord tussendoortje!
3x tips voor minder suiker van voedingsexpert Patricia Ploeger
Hoe zorg je ervoor dat je minder suiker eet? Dit zijn de drie gouden tips van Patricia
1 Vermijd frisdrank en vruchtensap
“Deze kun je beter vermijden, want ze zitten bomvol suikers. De beste tip: koop het niet. Doe jezelf een leuke waterfles cadeau en drink vooral water (of thee) om je dorst te lessen.”
2. Size does matter
“Want ieder pondje gaat door het mondje. Dus stop met het bingen van die hele reep en kies voor een klein blokje. Trakteert iemand taart? Neem dan een klein stukje of deel gezellig een stukje met iemand.”
3. Kies slimme tussendoortjes
“Slimme tussendoortjes zijn groenten, fruit of ongezouten, ongebrande noten. Zin in iets zoets? Eén van onderstaande tussendoortjes kan ook.
- Peijnenburg Naturel zonder toegevoegde suikers (plakje) – 1,4 gram
- Biscuitje (stuk) – 1,9 gram*
- Gemiddelde mueslireep (stuk) – 8,1 gram*
- Gemiddeld biscuitje (2 stuks) – 10,5 gram*
- Eierkoek (klein) – 11,5 gram*
*Hoeveelheid suiker per stuk
Bronnen: Diabetes Fonds, Wat Eet Nederland en Voedingscentrum.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.