Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw showt nieuwe zonnebril voor gele muur

Hier moet je op letten als je een nieuwe zonnebril koopt

Een goede zonnebril is superbelangrijk. De uv-straling die van de zon afkomt, kan schade aan je ogen veroorzaken. Zo blijkt uit onderzoek dat 1 op de 5 gevallen van staar is veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling. En dan is zo’n zonnebril ook nog eens een fijne accessoire! Alle reden dus om jezelf deze zomer te trakteren op een vers exemplaar. Als je daarbij op de volgende criteria let, weet je zeker dat je ogen goed beschermd zijn.

Het juiste label

Als je zonnebril is voorzien van het label ‘UV400’ of ‘100% Uv-bescherming’, zit je goed. Dit label toont aan dat je ogen voldoende beschermd worden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Je hoeft helemaal geen dure bril te kopen om aan deze voorwaarde te voldoen. Vaak hebben zelfs de brillen die je voor vijf euro bij de drogist kan kopen al een ‘UV400’-sticker.

De juiste absorptie

Naast het uv-label is de mate van absorptie belangrijk voor de bescherming van je ogen. Kies voor glazen met een CE-markering van 3 of 4. Deze zorgen voor een rustig beeld, en beschermen je ogen het beste. Een bril met alleen ‘UV400’ is niet voldoende als je veel aan de zon wordt blootgesteld. Vraag eventueel advies bij een erkend opticien als je twijfelt.

De juiste grootte

De grootte van de bril is niet alleen belangrijk voor je uiterlijk. Natuurlijk staat het mooier als de vorm en afmeting goed past bij je gezicht. Maar een te grote of te kleine zonnebril is ook minder veilig. Als je bril niet goed past, kan er namelijk nog steeds uv-straling bij je ogen komen. Hierdoor werkt je zonnebril minder goed.

De juiste soort glazen

Er zijn verschillende soorten glazen waar je uit kan kiezen voor je zonnebril. Welke de beste zijn, hangt af van je situatie:

  • Groene glazen: geven een helder beeld en filteren fel licht
  • Bruine glazen: zorgen voor een sprekend, helder beeld (een soort sepia effect)
  • Oranje glazen: geven een beter contrast, voor optimaal zicht
  • Grijze glazen: zorgen voor een kalm beeld, dat het minst verschilt van het beeld zonder zonnebril
  • Polariserende glazen: filteren schitteringen van de zon en zijn daarom geschikt voor watersport of rijden op natte wegen

Het juiste materiaal

Ook bij je keuze voor het materiaal is het afhankelijk van je situatie wat het beste is. Sport je veel buiten, dan zijn kunststof glazen geschikter. Deze kunnen goed tegen een stootje, maar beschermt niet tegen krassen. Voor kinderen zijn zonnebrillen eigenlijk altijd van kunststof gemaakt.

Als je niet actief buiten sport, dan kan je het beste kiezen voor glas. Dit wordt bewerkt met een kraswerende laag, zodat je glazen gaaf blijven. Hierdoor blijft je beeld altijd helder, zonder onderbrekingen in je zicht.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.