Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

vrouw lacht om haar kleurtype geel

Kleurtypes: Deze kleuren passen het beste bij jouw huid

Meestal kies je kleding op basis van een kleur die je mooi vindt. Toch pakt dat niet altijd even goed uit. Een verkeerde kleur bij jouw huid kan namelijk doen lijken of je ziekjes bent. Door je bewust te worden van je huidtype, kan je tijdens het winkelen betere keuzes maken. De juiste kleur kleding zal je laten stralen.

Koele of warme kleurtypes

Om je kleurtype te bepalen is het belangrijk om naar de ondertoon van je huid te kijken. Daarbij let je niet op hoe bruin je bent, want dat kan het hele jaar door veranderen. De ondertoon van je huid is genetisch aangelegd en zal dan ook nooit veranderen.

Koele kleurtypes

Bij personen met een koel kleurtype is de ondertoon blauwachtig/roze. Het pigment hemoglobine overheerst. Dit pigment is verantwoordelijk voor het roodgehalte in de huid. Bij een koele kleur staat zilver prachtig en goud wat minder goed.

Om te bepalen of je een koele ondertoon hebt, kan je een stukje zilveren folie naast je gezicht houden. Merk je dat je gezicht helemaal opleeft? Dan ben jij een koel kleurtype. Kies voor koele kleuren met een blauwe ondertoon zoals wit, turquoise, en lila.

Warme kleurtypes

Warme kleurtypes hebben een gelige ondertoon. Hierbij overheerst het pigment caroteen. De hoeveelheid van dit pigment in je lichaam is voor een deel afhankelijk van je voeding. Veel soorten groente en fruit bevatten caroteen, zoals wortelen en pompoen. Wanneer je veel producten met caroteen eet, zal je huid wat geliger kleuren.

Door een stukje goudkleurige folie bij je gezicht te houden, kan je zien of je een warme ondertoon hebt. Ga jij stralen van deze kleur? Dan behoor jij tot de warme kleurtypes. Kies voor kleuren met een warme gele ondertoon zoals crème wit, camel en bordeauxrood.

Omdat niet iedereen goudfolie in huis heeft, is er ook een ander trucje om je kleurtype te bepalen. Je kunt naar de aders in je pols kijken. Als ze blauw van kleur zijn heb je een koele ondertoon. Zijn ze groen? Dan ben je een warm kleurtype. Je adres zijn gewoon blauw zoals het hoort maar door je gele huid, lijken ze net groen.

Seizoenstype

Naast het bepalen van de ondertoon van je huid, zijn er nog meer factoren die invloed hebben op je kleurtype. Zo kan er ook een onderscheid gemaakt worden door jezelf bij een seizoen in te delen. Hiermee bepaal je je contrasttype . Op basis van je haar- en oogkleur kun je namelijk een verdeling maken tussen licht en donker. Winter en zomertypes horen bij een koele ondertoon, terwijl lente en herfst horen bij warme huidtypes.

Wintertype

Als wintertype heb je een koele en rozige huidskleur. Een kenmerk is dat de huidskleur licht is in vergelijking met het haar. De haarkleur is namelijk donkerbruin tot zwart en de ogen grijs of donkerbruin.

Kleuren die een wintertype goed staan zijn groen, donkerblauw en grijs. Eigenlijk is dit het enige kleurtype dat zwart goed kan dragen. Let erop dat de kleur een koele ondertoon heeft en donker/diep is, dan zit je altijd goed.

Zomertype

Zomerse kleurtypes hebben een lichte huidskleur met koele ondertoon. Ze hebben asblond tot asbruin haar met grijze, blauwgrijze of lichtbruine ogen.

Zomertypes kunnen pasteltinten heel goed hebben. Ook kleuren als jeansblauw, paars en grijsblauw staan goed. Kies voor een kleur waar een blauwe ondertoon in zit, en vermijd kleuren als oranje en geel.

Herfsttype

Een herfsttype heeft een warme ondertoon in de huid en heeft donkerbruin, donkerblond, koperkleurig of rood haar. De ogen zijn bruin of groen. Ook zijn de wenkbrauwen goed zichtbaar.

Aarde en natuurkleuren staan het best. Zoek naar warme kleuren als goudoranje en roodbruin maar ook olijf of kakigroen staan mooi. Zwart en wit kan je beter inruilen voor ivoor en donkerbruin.

Lentetype

Lentetypes hebben een warme ondertoon in de huid en goudbruin, blond of lichtrossig haar met blauwe, lichtgroene of zacht bruine ogen. Ze zijn vaak te herkennen aan hun sproetjes in het gezicht en lichte kleur wenkbrauwen.

De kleuren van je kleding moet de gouden ondertoon van je huid tot zijn recht laten komen. Dit kan met kleuren als koraalrood, perzik, appeltjesgroen en beige. Blauw kun je het beste ontwijken. Deze kleur laat je ouder lijken dan je eigenlijk bent.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.